Mellby Gård satsar 1,3 miljoner på nytt kraftverk

Mellby Gård och dess ägare, industrimannen Rune Andersson, har ansökt hos miljödomstolen om lagligförklaring av damm- anläggningen vid gården samt tillstånd om att uppföra fisktrappa och ny kraftstation i Mellbyån.
Hässleholm • Publicerad 23 juli 2008

Kostnaderna för den förändrade vattenverksamheten beräknas till 1,3 miljoner kronor. Mellbyåns strömfall har i århundraden utnyttjats för vattenkraftanläggningar, bland annat finns en gammal kvarn vid Mellby gård. Enligt ansökan till miljödomstolen vill Mellby Gårds Jordbruks AB uppföra en fisktrappa och en ny kraftstation för en vattenföring i Mellbyån på 0,9 kubikmeter per sekund.

Anläggningen ska drivas som ett strömkraftverk där tillrinnande flöde ska ledas genom fisktrappan, kraftverket och i förekommande fall förbilöp utan reglering.

I dag är den befintliga anläggningen ett definitivt hinder för fiskvandringen i Mellbyån.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.