Annons

Migränmanifestation den 27 september

Hässleholm • Publicerad 26 september 2003

September har utnämnts till en internationell migränmånad. Manifestationer anordnas runt om i världen för att uppmärksamma den kroniska sjukdom som drabbar cirka 12-15 procent av världens befolkning.

– I Skåne finns det en länsavdelning inom Svenska Migränförbundet som grundades 1990. På lördag ska vi ha en manifestation i Lund, berättar Hässleholmaren Elisabeth Stålhammar som är Skåneföreningens sekreterare. – Vi kommer att finnas i Frälsningsarméns lokaler i Lund, och det blir medverkan av läkare som berättar om Migränskolan och sina erfarenheter av rehabilitering av migrän och annan svår huvudvärk.

Annons

– Den rikstäckande manifestationen "Migrän är inte bara vår huvudvärk", gör vi tillsammans med apoteket.

Enligt ett pressmeddelande från Migränföreningen har mer än en miljon svenskar denna sjukdom, ungefär 300000 en så allvarlig form att de lever i en ständig rädsla av nya attacker. Sjukdomen påverkar inte bara de drabbade, även anhöriga, vänner samt får stora samhällsekonomiska konsekvenser. Att få rätt diagnos, fungerade mediciner, rehabilitering och rätt till självhjälp borde vara en självklarhet, men så är det inte enligt Migränförbundet.

Många får inte de speciella medicinerna eftersom de anses för dyra.

– Den migrändrabbade måste får hjälp att se helheten i sin livssituation för att komma tillrätta med de svåra attackerna, anser Elisabeth Stålhammar . Kanske kunna göra förändringar i sitt liv och därmed en bättre livskvalitet.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons