Miljödomstolen upphäver beslut

Miljödomstolen i Växjö upphäver ett beslut som fattats av miljöprövningsdelegationen angående Bröderna Halls bergtäkt i Vankiva.
Hässleholm • Publicerad 21 januari 2011

Bergtäktföretaget hade yrkat på att i ett nytt tillstånd få bryta totalt nio miljoner ton berg med ett maximalt uttag på 500 000 ton per år. Länsstyrelsens delegation beslutade dock att ge tillstånd för totalt 1,5 miljoner ton och ett maximalt uttag på 200 000 ton per år.

Miljödomstolen menar att då ett andrahandsyrkande inte fanns skulle inte heller miljöprövningsdelegationen gett tillstånd till endast en del av den ansökta verksamheten. Antingen skulle yrkandet ha bifallits eller avslagits i sin helhet.

Både Bröderna Hall och grannar till företaget överklagade beslutet. Grannarna vill att bland annat att verksamheten ska vara tidsbegränsad under dagtid och att ärendet ska prövas inom ramen för vattenverksamhet. Bolaget vill ha tillstånd för uttag av 400 000 ton årligen samt se ändringar i en del av villkorspunkterna. Det överklagade beslutet upphävs och målet ska prövas igen.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.