Miljönämndens beslut upphävs

HÄSSLEHOLM. Länsstyrelsen har upphävt ett beslut i Hässleholms miljönämnd från 1999, där nämnden gav Banverket ett föreläggande att vidta bullerdämpande åtgärder vid fastigheter utmed stambanan i Ballingslöv och Hästveda.
Hässleholm • Publicerad 5 november 2001

Länsstyrelsen anser inte att det framgår av utredningen att förhållandena för de aktuella fastigheterna i nuläget är sådana att det är motiverat att kräva bullerdämpande åtgärder i den omfattning som föreläggandena anger. Det var den 25 augusti 1999 som miljönämnden med stöd av miljöskyddslagen och miljöbalken förelade Banverket att vidta bullerdämpande åtgärder vid en fastighet i Ballingslöv och två i Hästveda, så att den maximala ljudnivån inomhus i utrymmen för sömn och vila inte överstiger 45dB(A) under tiden 22–06 och att utomhusbullret inte överstiger 70dB(A). Banverket överklagade beslutet och menade att miljönämnden hänvisat till felaktig lagstiftning. Samtidigt påpekade Banverket att man följer den åtgärdsplan mot buller som regeringen beslutat om för hela riket. Med hänvisning till det föreslagna åtgärdsprogrammet för hela riket så ansåg också Banverket att det är orimligt att en enskild kommun förelägger Banverket att utföra bulleråtgärder före de angivna tidsplanerna. Länsstyrelsen konstaterar att miljönämnden visserligen med stöd av rätt lagstiftning utfärdat föreläggandet, men länsstyrelsen anser inte att det är motiverat att redan nu kräva bullerdämpande åtgärder i den omfattning som anges av föreläggandena. Dessa krav ska istället tas upp i samband med att det blir aktuellt för Banverket att uppfylla policydokumentet för att uppnå etappmålet för år 2004. Därför har länsstyrelsen upphävt miljönämndens föreläggande från augusti 1999. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.