Miljonbidrag till jämställdhet

Sjukhusorganisationen i Hässleholm har fått bifall från Svenska ESF-rådet till en ansökan om drygt 8,5 miljoner kronor till ett projekt om kompetensutveckling.
Hässleholm • Publicerad 21 januari 2012

HÄSSLEHOLM. – Vi bygger vidare på ett tidigare EU-projekt under två år, som snart är avslutat, säger Peter Kalén, ställföreträdande sjukhuschef.

Det tidigare EU-projektet hade verksamhetsutveckling och jämställdhet som tema. Projektet som nu är aktuellt gör det möjligt att bit för bit fortsätta utveckla jämställdheten. Och jämställdhet i det här fallet handlar mer om jämställdhet mellan yrkesgrupper inom organisationen, än jämställdhet kvinnor–män i första hand.

Peter Kalén förklarar att stora omorganisationer i Region Skåne har gjort att man från sjukhusets sida har velat stärka kompetensen hos medarbetarna, för att de bättre ska klara omställningar som väntar i en föränderlig sjukvård.

– Att stärka kompetensen så att personalen är rustad inför framtiden, både i vår egen organisation, eller i andra verksamheter inom Region Skåne, säger Peter Kalén.

Etapp ett som omfattas av de nya pengarna är en förstudie som precis påbörjats. Studien pågår fram till sommaren, och syftet är att definiera vilka behov som finns. Utvecklingsarbetet går sedan igång efter sommaren, och ska vara avslutat 2014.

Utveckla individen

Fokus ligger på att sjukvården ska bli så bra som möjligt i framtiden, att patienterna får bästa möjliga nytta av den.

– Projektet handlar om individens utveckling. Exempel på utvecklingsarbete under de två år som gått är stresshantering, ledningsgruppsutveckling och mötesteknik. Mycket fokus har också legat på processarbete, flöden i vården.

Pengarna till det nya projektet kommer till hälften från Europeiska socialfonden, och till hälften av statlig medfinansiering.

INTERNAL INTERNAL
Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.