Minnesstund i Höjalen återkommer nästa år

Hässleholm • Publicerad 29 augusti 2004

I närvaro av den brittiske konsuln Mr White från Göteborg höll Wittsjö hembygdsförening på söndagskvällen en minnesstund över det brittiska flygplan som skjöts ner vid Höjalen av tyskt jaktflyg 1939.

Cirka 400 personer deltog i ceremonin som inleddes klockan 17.30 med att hemvärnet hissade en brittisk och en svensk flagga vid minnesmärket. Sedan följde en fanfar och Ebbe Persson, ordförande i hembygdsföreningen hälsade välkommen och presenterade programmet, som fortsatte med högtidstal av Ingvar Lindberg. – Det var mycket intressant, för han berättade allt om det brittiska planet från att det tillverkades tills det störtade, berättar Ebbe Persson.

Och mitt i talet gjorde två Lansenplan från Såtenäs flygflottilj tre överflygningar över platsen, vilket enligt honom var mycket uppskattat. Därefter tågade de församlade till nedslagsplatsen där blommor lades ner och före detta kontraktsprosten Sten Johansson höll korum.

– Han pratade om kärleken till landet och hur de unga soldaterna offrade sina liv för sitt land, berättar Ebbe Persson. Minnesstunden arrangeras vart femte år och har hållits två gånger tidigare, men det dröjer inte längre än till den 29 augusti nästa år innan det är dags igen.

– Det var en idé som kom i förmiddags att vi ska samlas då och bland annat visa de navigationskartor, som fanns på planet och som hittades av en privatperson samma dag som det störtade, men vi kommer även att visa bilder och annat utställningsmaterial, berättar Ebbe Persson.

Han avslöjar också att den brittiske konsuln och en annan britt som deltog i årets ceremoni har lovat att komma tillbaka då.

– De tyckte att vi hade lagt ner ett stort jobb och var både imponerade och belåtna.

Peter Maunula

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.