Missionärer hemma på sommarlov från Kina

HÄSSLEHOLM. Vi skulle kunna jobba 24 timmar om dygnet utan problem. – Det är ett jättesug efter kunskaper i engelska, säger Vinslövsparet Gunnel och Per-Martin Hjort, som är hemma på sommarlov efter ett år som engelsklärare i den kinesiska mångmiljonstaden Ningde. Eleverna är otroligt motiverade och gjort att man kunnat bygga upp och få vänner, berättar de.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2002
Semester. Gunnel och Per-Martin Hjort lämnade i måndags ett 37-gradigt Kina för svensk sommarsemester. Ningde ligger på samma breddgrad som Kairo i Egypten, blir det över 40 grader utfärdas arbetsvarning berättar de.Bilder:
Semester. Gunnel och Per-Martin Hjort lämnade i måndags ett 37-gradigt Kina för svensk sommarsemester. Ningde ligger på samma breddgrad som Kairo i Egypten, blir det över 40 grader utfärdas arbetsvarning berättar de.Bilder:Foto: 
Gunnel Hjort. De som kan engelska kommer spontant fram för att få prata.
Gunnel Hjort. De som kan engelska kommer spontant fram för att få prata.Foto: 
Per-Martin Hjort. Kina är också modernt, men inte lika välorganiserat som Sverige.
Per-Martin Hjort. Kina är också modernt, men inte lika välorganiserat som Sverige.Foto: 

– Kineser som kan lite engelska kommer spontant fram och slår följe ett par kvarter bara för att få träna upp sitt engelska ordförråd, säger Gunnel Hjort. För att inte tala om alla de gånger vi blir utbjudna på restaurang, bara för att man vill prata med oss,. Det påpekar Per-Martin Hjort som normalt undervisar i engelska och tyska på Söderportskolan i Kristianstad. – Ningde är en kommun på 3,2 miljoner invånare och som de enda västerlänningarna är vi minst sagt avvikande. Det gör att alla utgår från att vi kan engelska. Gunnel och Per-Martin Hjorts uppdrag för organisationen Amity är på två år. Det är en socialt arbetade organisation med kristna värderingar, som står den officiella och av kinesiska myndigheter godkända kyrkan mycket nära. Hjorts arbetar på en lärarhögskola, där man undervisar blivande kinesiska lärare i engelska på grundskole- men främst gymnasienivå. – Man tror knappt sina ögon men Kina är modernt på den östra sidan och i kuststäder som Ningde. Kanske inte lika välorganiserat som i Sverige. Men var och varannan har mobiltelefon. Den tekniska utvecklingen med datorer och bredband går snabbt, men i samma kommun finns det bönder som lever och arbetar som i Sverige på 1800-talet. Det är fortfarande en väldig skillnad i levnadsvillkoren. – Trots att man är moderna och med i världshandelsorganisationen är det få högre tjänstemän som behärska engelskan. Därför satsade Ningde på och anlitades oss också för en uppdragsutbildning av 40 höger tjänstemän inom förvaltningen. Det är ett fantastiskt land men också otroligt stort. Det har blivit ett av de mest intressanta åren i våra liv. Det är en helt ny upplevelse att komma till ett ställe där man inte kan göra sig förstådd alls, påpekar Gunnel Hjort. – På de andra ställen vi varit, Kenya och Etiopien i Afrika, har man kunnat hanka sig fram och göra sig förstådd på engelska. Men i Kina finns det inte ens på de större järnvägsstationerna någon som kan engelska. Det har varit en konstig upplevelse för oss. – Vi jobbar heltid som lärare, på fritiden försöker vi se oss omkring och högst på önskelistan stod museet i Shanghai. Det är ett fantastiskt museum, inte bara samlingarna utan också byggnaden är välkänt i hela västvärlden. – Här blir Regionmuseet i Kristianstad bara ett litet hörn, säger Gunnel Hjort som normalt jobbar på regionmuseet som informationsansvarig. – Ryktesvägen har jag hört att regionmuseet nästa år planerar en utställning om hästen. Nu vet jag inte hur långt man kommit planeringsmässigt eller vad budgeten tillåter. Men tänkt om det varit möjligt att få med en liten häst då det är Hästens år i den Kinesiska almanackan, nu . jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.