Annons

Missnöje i Hästveda över miljöbeslut

HÄSSLEHOLM. Miljöprövningsdelegationen vid i Skåne län lämnade den 21 juni i år tillstånd för Hästveda Gjuteri till utökad verksamhet vid gjuteriet i Hästveda från en produktion på 6000 ton till en årsproduktion på 10000 ton. Men tillståndet var begränsat till utgången av år 2005. Därför överklagar Hästveda Gjuteri beslutet.
Hässleholm • Publicerad 5 september 2001

Två grannar till gjuteriet i Hästveda har också överklagat beslutet till miljödomstolen i Växjö, men deras överklagande gäller att bolaget över huvudtaget får tillstånd att öka sin produktion. De två grannarna som överklagat beslutet framhåller i sin skrivelse till miljödomstolen att Hästveda Gjuteri inte uppfyller lagens miljökrav i sin nuvarande produktion. Att i detta läget bevilja en ökning till 10000 ton tycker grannarna är ett hån mot de närboende som i många år klagat på miljöstörningar från företaget Advokatfirman Vinge, som företräder gjuteriet, skriver i sin överklagan till miljödomstolen att Hästveda Gjuteri gjort betydande investeringar för att minska buller- och luktproblem. Det har också köpts in nya hjullastare med lägre bullernivå. Bolaget har bedrivit gjuteriverksamhet på den aktuella platsen sedan 1954 och gällande översiktsplan anger industriverksamhet. Således sker inte produktionen i strid mot planen. I första hand vill bolaget genom sitt juridiska ombud att miljödomstolen upphäver den tidsbegränsning som länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har satt. I andra hand att miljödomstolen förlänger tidsbegränsningen till den 31 december 2010. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons