Annons

Möbler från Vinslöv för topparna i EU

VINSLÖV. När Tony Blair gästar Sverige är det mycket möjligt att hans ändalykt vilar i en stol från Vinslöv. Möbelföretaget Skandiform har fått leverera 580 olika stolar nu när Sverige ska vara ordförandeland i EU.
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2001

– Det här är en affär för runt halvmiljonen för oss, säger Peter Frykman, marknadschef på Skandiform AB i Vinslöv.

Det som beställts är 400 exemplar av kaféstolen Noa, och 180 exemplar av fåtöljen Dropp.

Annons

Men Skandiform är inte ensamma om att leverera till regeringen och EU-topparna. Totalt har svenska staten köpt in möbler för över 13 miljoner kronor för att EU-potentaterna ska kunna sitta, äta och umgås. Eller vad sägs om 3 610 stolar, 1 927 bord, samt 1 139 armaturer, väskskåp, broschyrställ och mattor. Allting är gjort av svenska möbelföretag, från Vinslöv och Gärsnäs i Skåne till Edsbyn i Hälsingland. Det handlar bland annat om att Sverige vill visa upp vad svensk design står för. Möbler tillverkade i Sverige, formgivna av svenska designers. God svensk form, helt enkelt. Men vad betyder affären då för Skandiform?

– Jag tycker att det här är ett bevis på att vi ligger i spetsen när det gäller möbler för offentlig miljö.

– Det är även ett bevis på att svensk design, som under några varit het, blir mer och mer internationell, säger Peter Frykman. Stolarna som Skandiform sålt, till marknadsmässiga priser i hård konkurrens i anbudstävlingen, ingår naturligtvis i deras ordinarie produkter.

Noa, en stol med stålställning och ryggstöd och sits i ett, har designats av Jonas Lindvall, som förutom för Skandiform även jobbar för bland andra David Design och Kockums.

Dropp har designats av trion Claesson/Koivisto/Rune i Stockholm, och är en stoppad fåtölj med raka, strama linjer. Alla Skandiforms möbler tillverkas hos ett 15-tal underleverantörer i regionen och i Blekinge. Dessa har nu haft bråda dagar med att få klart beställningarna som lades i början av december. Fem-sex nya arbetstillfällen har underleverantörerna också kunnat erbjuda, liksom man på Skandiform anställt fyra nya medarbetare under det senaste halvåret.

Nu kommer möblerna att levereras till de olika orter som ska bli mötesstäder under halvåret, från Norrköping i början till avslutningen i Göteborg den 15-17 juni.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons