Annons

Modulent kommer att bli finskägt

HÄSSLEHOLM. Modulent i Hässleholm blir tillsammans med Hjältevadshus och Hultsfredshus finsktägt. På måndagen offentliggjordes också att den svenska verksamheten ska ledas från Hässleholm. – Jag ska dela min tid mellan Finndomos två finska husfabriker, och de tre som ingår i Hjältevadsgruppen, förklarade den nya koncernens VD Reijo Svanborg när han informerat Modulentpersonalen i går eftermiddag.
Hässleholm • Publicerad 7 augusti 2001

Som framgått av tidigare information har Hjältevadshus Produktion och Finndomo i Finland beslutat om ett samgående och bilda nordens största hustillverkare. De avtalen ligger fast enligt Reijo Svanborg.

– Det blidas ett nytt helägt svenskt dotterbolag till Finndomo och ett bolag för de finska husfabrikerna. Tillverkningen kommer att fortsätta precis som tidigare med undantag av att storblockproduktionen i Hultsfred flyttas till Finland.

Annons

– Modulent, Hjältevadshus och Hultsfredshus är alla tre starka varunamn. Alla fortsätter som förut med egna återförsäljarnät.

– Däremot ska vi koordinera och standardisera produktionen så att vi kan hjälpa varandra på de olika fabrikerna när den egna kapaciteten inte räcker till. Hjältevadsgruppen är intressant. Reijo Svanborg förklarar också att han är glad att man lyckats rädda bolaget. Utan bankgarantin hade konkursen varit ett faktum, säger han.

Reijo Svanborg som är 57 år har rekryterats från ett annat finskt börsnoterat bolag–Tulikivi som tillverkar ugnar och byggmarmor och som Finndomo har affärssamarbete med.

– Jag kom med i Finndomos styrelse i maj och har varit med i de djupare diskussionerna när det gällt Hjältevadsgruppen. Det är intressanta företag som står för kvalitet, har bra organisation och då jag fick förfrågan om jag ville åta mig Vd-jobbet så sade jag ja.

– Jag är också imponerad av de som jobbar på Modulent och vill tacka dem. Situationen har varit ytterst svår. Trots oviss framtid har de jobbat motiverat och hållt leveranstiderna.

Även om Reijo Svanborg kommer att vara en del av sin veckoarbetstid i Hässleholm har han inga planer på att byta sin bostadsort i Espoo utanför Helsingfors.

– Varje måndagsmorgon tar jag flyget från Helsingfors till Köpenhamn och med Öresundståget kommer folket i Hässleholm att ha mig på plats kl 10.

– Valet av Hässleholm var inte svårt. Största fabriken, har den mest tekniska produktionen och bra kommunikationer. Samgåendet mellan Hjältevadshus och finska huskoncernen Finndomo innebär som nämnts i klartext att Hjältevadsgruppen med tillhörande Hultsfredshus och Modulent i Hässleholm blir helägt av finnarna. Den nye ägaren borgar dessutom för en bankkredit på 75 miljoner kronor för att reda ut de ekonomiska problemen i sitt nya svenska dotterbolag, problem som funnits vid Hultsfredsfabriken.

Informationen i går första dagen efter semestern, först i Hjältevad, därefter i Hultsfred och till sist Hässleholm mottogs positivt av de anställda. Med det finska inhoppet tror man sig kunna andas ut efter mer än ett år i ovisshet. Den svensk-finska koncernen som blir nordens största hustillverkare med 800 anställda och en förväntad årsomsättning på cirka 1,2 miljarder kronor, kräver konkurrensverkets godkännande vilket väntas ta åtta veckor.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons