Moget bröd ska ge äldre aptit

Brukar- och gästkulturen ska få sig ett lyft med surdegsbröd. Kocken Anette Jarlsson visade i går köket på Sjögläntan hur ett bröd blir till.
Hässleholm • Publicerad 6 mars 2013
Bakning. Carola Ahlgren i Sjögläntans kök kollar när kostutvecklare Sara Martinsson luktar på det färska surdegsbrödet, som ska börja serveras på äldreboendena.
Bakning. Carola Ahlgren i Sjögläntans kök kollar när kostutvecklare Sara Martinsson luktar på det färska surdegsbrödet, som ska börja serveras på äldreboendena.Foto: Tommy Svensson
Anette Jarlssons intresse för bakning ledde henne till en kurs i surdegsbak. Anita Gustafsson håller bunken.
Anette Jarlssons intresse för bakning ledde henne till en kurs i surdegsbak. Anita Gustafsson håller bunken.Foto: 

Under eftermiddagen fick de sju i köket på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv lära sig hur en surdegskultur sätts, hur den matas, bakas och gräddas.

Allt som allt tar det fyra dagar, men Anette Jarlsson, som jobbar på hemgårdens kök i Tyringe, hade förberett så att nygräddade bröd kunde tas ur ugnen.

– Surdegsbröd ligger i tiden och det är nyttigare. Jag tror att de som bor här får en känsla av sådant bröd som de har bakat själva hemma, säger Anette Jarlsson.

Hennes intresse för bakning mynnade ut i att kommunens kostenhet skickade henne på kurs i surdegsbakning i Stockholm.

Nu ska nio tillagningskök utbildas i den ädla konsten.

– I förlängningen stimulerar det vår målgrupp, som ofta drabbas av undernäring och mindre aptit. Med doft, smak och att få höra att det är hembakat kan vi motverka detta, säger kostutvecklare Sara Martinsson.

I och med att samtliga kök ska utbildas blir det samma kvalitet för alla brukare i hela kommunen. Än så länge är det Hemgården och Bokeberg som serverar surdegsbröd från det egna köket.

– Är det något som tar slut först är det brödet, berättar Sara Martinsson.

Personalen på Sjögläntan ser fram emot att börja med det rustika brödet, även om de ofta bakar vanligt bröd till de äldre.

– Det är första gången jag bakar surdegsbröd, men jag brukar köpa så jag vet att det är jättegott. Det är alltid roligt att få nya utmaningar, säger Annika Ekstrand.

När två rykande färska bröd tas ut ur ugnen är det ingen brådska med att skära upp det. Helst ska det vila några timmar, men även ett par dagar går bra.

– Ju äldre det blir desto mer mognar det, precis som oss, säger Sara Martinsson.

Maria Sällberg
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.