Annons

Mordbrännaren ville väcka folks uppmärksamhet

HÄSSLEHOLM. – Jag behövde hjälp och personalen lyssnade inte på mig. Därför satte jag fyr. Det var ett rop på hjälp. Så löd förklaringen från en 41-årig man, som häktats för de två mordbränderna på Röingegården utanför Hässleholm. Mannen kvarhålls i häktet i väntan på rättegången.
Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2001

Vid gårdagens häktningsförhandling erkände mannen utan omsvep de båda mordbränderna på behandlingshemmet Röingegården, där mannen är frivilligt intagen. Den första branden anlades den 24 juli och mannen berättade att han satt ut en papperskorg med papper i korridoren och satt fyr med en cigarettändare. Brandlarmet utlöstes. Efter den händelsen skickades han till sjukhus av personalen på Röingehemmet, men sjukhusläkaren skickade tillbaka honom till vårdhemmet, eftersom ”han inte utgjorde någon säkerhetsrisk”. Mindre än två veckor senare, den 5 augusti, hällde mannen ut 1,5 liter bensin på golvet i ett telefonrum och tände eld. Brandlarmet utlöstes och räddningspersonal kunde snabbt släcka elden, som förstörde rummet. Bensinen hade mannen tagit från sin moped. – Genom mordbränderna utsattes sju andra patienter för livsfara, hävdade åklagare Maria Ström och krävde fängelse för mordbrand. 41-åringen förklarade att han inte mått bra psykiskt. – Jag har ångest och eftersom jag tidigare gjort självmordsförsök, var jag orolig att jag skulle försöka igen. Men personalen lyssnade inte på mig, förklarade den misstänkte mordbrännaren och tillade att ångesten steg honom åt huvudet. – Vid sådana tillfällen utför jag självdestruktiva handlingar och hade ingen tanke på de andra på behandlingshemmet. – Och då jag inte fick någon reaktion första gången, tvingades jag göra det igen, menade han. Jag tänkte inte på konsekvenserna, tillade han. Mannen begärde genom sin advokat ett läkarutlåtande och det var också vad tingsrätten beviljade, men beslutade samtidigt att kvarhålla mannen i häkte i väntan på att åtal väcks, vilket ska vara gjort inom 14 dagar. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons