Annons

Möte och manifestation mot narkotika

På tisdagen arrangerades en ljusmanifestation mot narkotika i Hässleholm. Samtidigt passade man på att bjuda in till ett möte om narkotika-situationen i stan.
Hässleholm • Publicerad 2 november 2011
Ett 40-tal personer slöt upp under ljusmanifestationen mot narkotika. Närmast syns Annica Nilsson, drog- och brottsförebyggande samordnade på kommunen.Foto: Bosse Nilsson
Ett 40-tal personer slöt upp under ljusmanifestationen mot narkotika. Närmast syns Annica Nilsson, drog- och brottsförebyggande samordnade på kommunen.Foto: Bosse NilssonFoto: Bosse Nilsson

Konferensen och fackeltåget är en del av en nationell manifestation mot narkotika som genomförs den första november varje år. I år är först året som Hässleholms kommun deltar.

– Jag vill att vi stannar upp och tänker på alla dem som inte längre finns ibland oss, dem som fallit offer för narkotika, sa Gunnar Haraldsson från IOGT-NTO Hässleholm som var en av arrangörerna.

Annons

Kommunikation viktigast

Mötet fyllde IOGT-NTO:s lokaler till brädden med inbjudna politiker och tjänstemän som jobbar med frågor som berör narkotika. En av talarna på konferensen var polisen Tomas Aggebrandt som tillsammans med en kollega jobbar med ungdomar med problem.

– De kontakter vi byggt upp är viktiga för att vi ska kunna få en tidig upptäckt av ungdomar som har ett asocialt beteende och problem. Det som är viktigast är kommunikationen mellan skolan, socialen och framför allt föräldrar och det gäller att ha dessa kanaler öppna så att vi kan agera vid behov, säger han.

Liberalisering

Det är svårt att säga hur många som använder sig av narkotika, statistiken är helt enkelt inte tillförlitlig eftersom det är omöjligt att kontrolla.

– Till skillnad från till exempel stöld så är det ingen som ringer in och rapporterar att någonting hänt, förklarar Tomas Aggebrandt.

Hur många brott som upptäcks beror helt på hur mycket resurser polisen kan lägga ner på narkotikabrott. Stora utredningar som till exempel den om gubbligan tar resurser från narkotikaverksamheten.

– Det enda jag kan säga är att vi märkt en liten ökning sedan 2009 som antagligen beror på liberalisering av synen på droger, hur man tänker om droger, och det är häftigt och att det blivit lätt att få tag på över internet, säger Tomas Aggebrandt.

INTERNAL INTERNAL
Johanna Steinholtz
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons