Mötesplats för 15 miljoner kronor

Hässleholm • Publicerad 9 maj 2005
Den andra växeln som ska på plats.
Den andra växeln som ska på plats.Foto: 
Alf Andersson, Vedran Radovanovic, Mikael Henriksson och Kenneth Svensson har precis gått på sitt skift. Arbetet pågår dygnet runt.
Alf Andersson, Vedran Radovanovic, Mikael Henriksson och Kenneth Svensson har precis gått på sitt skift. Arbetet pågår dygnet runt.Foto: 
Vedran Radovanovic, Alf Andersson, Kenneth Svensson och Mikael Henriksson förbereder inför flytten av växeln. Bilder: BOSSE NILSSON
Vedran Radovanovic, Alf Andersson, Kenneth Svensson och Mikael Henriksson förbereder inför flytten av växeln. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 
En växel ligger redan där den ska.
En växel ligger redan där den ska.Foto: 

Som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat har Banverket satsat 15 miljoner kronor på ett nytt mötesspår som ska öka tågkapaciteten mellan Kristianstad och Hässleholm. Men i helgen passerade alltså inga tåg alls Attarp.

– När vi lägger på de två nya växlarna måste spåret vara helt avstängt, förklarar banarbetaren Alf Andersson som precis gått på sitt skift på lördagsmorgonen.

– De var ett tiotal som satte i gång i natt och flyttade upp den första växeln. Nu ska vi förbereda inför flytten av den andra, berättar kollegan Kenneth Svensson. Starttiden för arbetet, vid midnatt, kan tyckas lite märklig men har sin naturliga förklaring.

– Då påverkar vi trafiken minst. Det går ändå inga tåg efter tolv, förklarar Alf Andersson.

Arbetet kom i gång som det skulle under natten. Inga förseningar.

– Och det måste helt enkelt vara klart i morgon söndag. Vid fyratiden på eftermiddagen börjar tågen köra på sträckan igen, säger Kenneth Svensson. Helgens avstängning är troligtvis den enda som krävs under arbetets gång.

– De nya spåren kan vi lägga utan att det påverkar trafiken, säger Kenneth Svensson.

Lördagens förberedelsearbete innebar bland annat att koppla växeln till en hydraulpump. Allt för att kunna lyfta över den.

– Växeln här väger i alla fall en fyra-fem ton, gissar Alf Andersson.

– Vi jobbar med växeln fram till klockan 17, sen går läggarna på sitt skift och flyttar över den, fortsätter han. Dygnet runtarbete är inget ovanligt för banarbetarna.

– Det måste ju bli så om trafiken stängs av. Det ska göras så effektivt som möjligt, säger Alf Andersson.

Varje tåg som skulle ha gått på sträckan ersattes av en buss.

Enligt Skånetrafikens kundtjänst fungerade det bra. Inga förseningar hade på lördagseftermiddagen rapporterats in.

En del bussar gick direkt mellan Kristianstad och Hässleholm medan vissa åkte in om Vinslöv.

Efter helgens arbete påbörjas arbetet med att lägga nya spår.

Den nya mötesstationen ska vara helt klar i augusti.

Louise Cronholm

0451-830 50

nyheter@kristianstadsbladet.se

ATTARP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.