Musik- och kulturskolan bör byta namn

Det krävs en helhetssyn om barn- och ungdomskultur i kommunen. Musik- och kulturskolan måste ha ett tydligare uppdrag och dessutom byta namn till enbart Kulturskolan.
Hässleholm • Publicerad 26 maj 2005

Det är utredaren Annika Ottossons tre förslag på hur en framtida kulturskola kan se ut i Hässleholm.

Under våren har Annika Ottosson haft kulturnämndens uppdrag att utreda, och i går presenterades utredningen "Vad kan man ha en kulturskola till?" Först för barn- och utbildningsnämndens presidium och förvaltningsledning och musik- och kulturskolans rektor. Därefter för kulturnämnden som hade ordinarie sammanträde på onsdagen. – Det är absolut ingen utredning av befintlig verksamhet. Det är i stället ett idédokument på hur man kan utvecka den vidare, påpekar Annika Ottosson.

– Man måste titta på den totala resursen, menar utredaren och vill också inlämma andra sektorer som fritid och det sociala. Se det ur ett hälsoperspektiv, bilda samverkansgrupp och hitta mötesplatser.

– Det andra är den politiska viljan och ambitionen. Nyckeltalen med 24 musiklärare och vardera en halv tjänst till dans, drama och bild, visar sitt tydliga språk. Ambitionen har varit att bredda och hitta andra konstarter, men man har inte nått målet. På fritidssidan kan detta användas i öppna verksamheter där man inte deltar i kurser. Flera kommuner har det startat fritidsklubbar.

– Namnbytet kan ses som en bagatell men det finns ett symbolvärde av att göra det, fortsätter Annika Ottosson. Konstarterna blir jämställda. Utredningen tar inte ställning till vem som ska vara huvudman för en framtida kulturskola. Det direktivet ströks efter kritik från barn- och utbildningsnämnden som i dag administrerar kommunens musik- och kulturskola.

– Tendensen är att kulturskolorna läggs under kulturförvaltningarna, men det finns också kommuner med samverkansformer. – Det är en myt att nämnden vill slå sönder musikskolan, påpekar kulturordförande Anders Åström.

– Det viktiga är inte vem som har ansvaret, utan innehållet, och att vi tar god tid på oss innan vi bestämmer. Även Hässleholmarna gement ska få komma till tals och ge synpunkter.

– Sedan vill jag också ta in studieförbunden och vilken roll kulturföreningarna ska ha i det här sammanhanget.

– Därför känns det bra att vi haft en kvalificerad kraft med bred erfarenhet som utredare, säger Anders Åström.

– Annika har dels varit musiklärare och violinist, och nu samordnare och utredare i kulturfrågor i Västra Götalandsregionen.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.