Annons

Mycket att minnas när förskola firar halvt sekel

Bullerbyns förskola tros vara det första barnstugan i Hässleholm, öppnat 1969. Många som var små då har senare återvänt, nu med sina egna barn. Men rökrummet finns inte kvar. Inte heller avdelningen för spädbarn.
Hässleholm • Publicerad 19 september 2019
42 år som ordinarie personal och därefter inhoppare. Anne-Beth Widmark, närmast i bild, minns många årgångar av Bullerbyns barn.
42 år som ordinarie personal och därefter inhoppare. Anne-Beth Widmark, närmast i bild, minns många årgångar av Bullerbyns barn.Foto: Andreas Örwall Lovén

Det fanns en tid då personalen borstade tänderna på alla de små efter frukost och mellanmål. Och en gång i månaden kom doktor Göransson, tillsammans med sjuksyster Brita, och lyssnade till lungor och kikade på öra, näsa och öga.

– Vi i personalen ville gärna gå med honom på ronden, för då var man någon, minns förskollärare Lena Hall och barnskötare Anne-Beth Widmark och fnissar gott.

Annons

Bullerbyns förskola, Hässleholms första, fyller ett halvt sekel. Den ligger inbäddad bland villor och natur. En del av träden på tomten, höga björkar och ett äppleträd, planterades av personalen en gång i tiden. En bit bort firade barn och personal julfester på Björksäter.

Andreas Nilsson gick själv på Bullerbyns förskola. Nu går sönerna Ebbe och Axel här. Det känns tryggt, anser fadern.
Andreas Nilsson gick själv på Bullerbyns förskola. Nu går sönerna Ebbe och Axel här. Det känns tryggt, anser fadern.Foto: Andreas Örwall Lovén

– Det är många som jobbat här länge. Det har varit en trivsam och bra arbetsplats, även om vågorna gått höga ibland, säger Lena Hall.

Hon och Anne-Beth Widmark kan förskolans alla byggnader som sin egen bakficka. Där fanns en gång en dörr, den byggnaden tillkom senare, där stod de grönbetsade spjälsängarna på den tiden då det fanns en spädbarnsavdelning. När Anne-Beth Widmark började den 1 april 1974 fanns blott en stor svart telefon på hela förskolan.

Nu är hon pensionär men fortsätter att hoppa in då och då.

– Barnen jag haft är föräldrar nu och en del har sina barn här. Ibland frågar de hur de var som små.

Den 13 juni 1969, klockan 17.25, höll kommunfullmäktiges ordförande tal när Barnstugan Bullerbyn invigdes. Det blev även förtäring, musik och uppvisning av barnens lek.
Den 13 juni 1969, klockan 17.25, höll kommunfullmäktiges ordförande tal när Barnstugan Bullerbyn invigdes. Det blev även förtäring, musik och uppvisning av barnens lek.Foto: Privat

Andreas Nilsson har precis lämnat Ebbe, 3, och Axel, 1, som håller på att skolas in. Han gick själv på Bullerbyn och har köpt hus i villaområdet.

– När jag var på föräldramöte kände jag igen flera som gått här och som nu har sina barn här. Det är en lugn miljö runtomkring, inte många bilar och barnen känner sig trygga här.

Han och Anne-Beth Widmark försöker lista ut exakt vilka avdelningar han gått på, var de låg och om hon möjligen kan ha varit hans barnskötare. Minnet sviker Andreas Nilsson en smula. Han var så liten.

Bullerbyns förskola var från början en barnstuga och hade en föreståndarinna i stället för rektor. Att tiderna förändrats blir tydligt i själva utformningen av förskolan. I dag måste pedagogerna dokumentera mer, enligt skollagen, men har få administrativa arbetsutrymmen.

– Det gamla rökrummet är ombyggt till arbetsrum. Det är inte optimalt, men det fungerar, säger rektor Maria Larsson.

Personal håller kafferast. Inne på avdelningarna fanns det dock inga (synbara) stolar för vuxna. Föräldrar skulle inte kunna ertappa personal sittandes.
Personal håller kafferast. Inne på avdelningarna fanns det dock inga (synbara) stolar för vuxna. Föräldrar skulle inte kunna ertappa personal sittandes.Foto: Privat
Annons

Det råder även en brist på allmänna utrymmen. Förr var de sex avdelningarna nästan minutiöst separerade från varandra, bland annat på grund av smittorisken. Men något staket kring förskolan fanns däremot inte.

Det var aldrig något barn som rymde?

– Nej, aldrig, säger Anne-Beth Widmark.

Att Bullerbyn fyller 50 år ska naturligtvis firas. Man har grävt i arkiven och hittat gamla bilder, liksom foton på olika årgångar. På torsdagen blir det tårtkalas, ballonger och en familjeshow med Tuta & Kör.

– Allmänheten är välkommen på eftermiddagen. Vi hoppas att människor med anknytning till förskolan, som kanske gått här, kommer hit, säger Maria Larsson, som varit rektor i tre år.

Toaletten finns kvar från den tiden det fanns en spädbarnsavdelning. Man hade också ett ”mjölkkök” där vällingen tillreddes.
Toaletten finns kvar från den tiden det fanns en spädbarnsavdelning. Man hade också ett ”mjölkkök” där vällingen tillreddes.Foto: Andreas Örwall Lovén

Vad är det bästa med Bullerbyn?

– De fantastiska pedagogerna med hjärta och engagemang för barnens allmänna välmående, även utanför förskolan. Det är en välkomnande atmosfär, säger många föräldrar. Det är dessutom nära till både naturen i området och kulturen i stan, säger Maria Larsson.

– Jag älskar Bullerbyn och har känt mig behövd här. Barnen och föräldrarna har gett mig så mycket tillbaka, säger Anne-Beth Widmark, som var fast anställd i 42 år.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons