Nallegudstjänst för förskolebarn

Sedan "Kyrkbjörn" introducerades håller Hässleholms församling inte längre familjegudstjänster. I stället blir det nallegudstjänst!
Hässleholm • Publicerad 18 maj 2005
Nallegudtjänst i Hässleholms kyrka.BILDER: PETER ÅKLUNDH
Nallegudtjänst i Hässleholms kyrka.BILDER: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Yohannes Kiros i praktikanten Matilda Larsson knä och barnskötare Pia Persson från förskolan Kyrkklockan.
Yohannes Kiros i praktikanten Matilda Larsson knä och barnskötare Pia Persson från förskolan Kyrkklockan.Foto: 
"Kyrkbjörns "barnskötare" Kristina Malki (till vänster) och Mira Ottosson.
"Kyrkbjörns "barnskötare" Kristina Malki (till vänster) och Mira Ottosson.Foto: 

– Familjegudstjänster har vi varken på söndagar eller vardagar för stora och små, utan vi har döpt om dem till "nallegudstjänst". Anledningen är att vi vill göra gudstjänsterna lättillgängliga för barnen, och då tar vi till sådana attribut som barnen är vana vid.

Det säger Pauline Sitar, förskollärare i församlingens öppna förskola och som ledde tisdagsförmiddagens nallegudstjänst i kyrkan.

– Till de här gudstjänsterna är alla förskolor välkomna. Vi tar upp kyrkans olika årstider som även finns i den kommunala förskolans läroplan, påpekar diakon Bodil Johansson.

– Nu är det blomstertiden och i dag är det sista nallegudstjänsten för förskolebarnen den här våren. Det är alltid tredje tisdagen i månaden vi har den här nallegudstjänsten och nu blir det uppehåll till september.

Hit till kyrkan får vi komma, små och stora du och jag, sjunger barnen och förskolepersonalen medan de sakta rör sig fram till koret. Korsbärare är Erik och hans mamma, och korset har barnen i kyrkans verksamheter själva gjort.

Hela besöket i kyrkan är avdramatiserat och när man slår sig ner innanför altarringen blir det Mira Ottosson och Kristina Malki som får ta hand om Kyrkbjörn. Det blir rörelsesånger. "Predikan" illustreras med en båt, en båt som blir våt när den seglar till en massa länder med olika flaggor.

– Flaggor är kristna symboler, berättar Pauline Sitar. Flera barn vet att Sveriges flagga är gul och blå.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.