Nämnden välkomnar att beslutet överklagas

Det var en enig byggnadsnämnd som beslutade om sanktionsavgiften mot Vittsjö GIK. Men det var inget lätt beslut försäkrar nämndens ordförande Peter Groth (MP).
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2012

HÄSSLEHOLM. – Vi hade en lång diskussion, har vänt och vridit på alla möjligheter. Om byggnaden nu var i så dåligt skick som föreningen gjort gällande, att man var tvungen riva innan man lämnat in ansökan, så borde man ha meddelat oss på telefon, men inte heller det gjordes.

– Det är inte roligt att kräva ut en så hög avgift för en liten byggnad men det fanns ingen annan utväg. Jag hoppas samtidigt att klubben överklagar beslutet. Det saknas rättspraxis. Regelverket behöver utmanas och prövas i högre instans. Så vi vet om vi gör rätt enligt plan- och bygglagen.

Inget förmildrande

Peter Groth påpekar att den nya plan- och bygglagen som gällt sedan den 2 maj i fjor inte längre ger politikerna några möjligheter att se förmildrande på eventuella överträdelser, sätta ner eller helt efterskänka sanktionsavgiften. Därför är det önskvärt att man tar kontakt och kollar med våra handläggare innan men sätter igång med något, påpekar han.

– Plan- och bygglagen har skärpts. Regelverket gör heller ingen skillnad på om det är ett förråd på 25 kvadratmeter hos en idrottsförening eller verksamhet i ett storföretag. Det kostar lika mycket om man gör något man inte har fått lov till och det är därför det blir så höga belopp. Det är bara för privatpersoner som sanktionsavgiften är lägre.

INTERNAL INTERNAL
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.