Närmsta styrkan larmades inte till brand

Vid branden i Röke natten mot onsdagen då en stallbyggnad brann ner till grunden larmades inte den närmsta räddningsstyrkan. ”Röke brandvärn ligger utanför det insatsområdet”, säger Daniel Sirensjö, räddningschef i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 29 augusti 2014

Branden var kraftig och ett tag var risken stor att elden skulle sprida sig till två närliggande byggnader. Röke brandvärn befinner sig ungefär 2,5 kilometer från gården som ligger i Galthult söder om Röke, men larmet gick aldrig ut till dem.

– Jag trodde det var ett medvetet val att de plockat bort oss från larmplanen, säger Mats Erlingsson som har jobbat i Röke brandvärn sedan 1979 och kan inte minnas att något liknande hänt förut.

De fick själva nys om branden och tog sig till platsen, förvånade över att de inte larmats. Stallet brann ner till grunden, men Erlingsson tror inte att utgången skulle ha blivit annorlunda om de kommit på plats först, eftersom det redan var övertänt när SOS larmades.

Daniel Sirensjö, räddningschef i Hässleholm förklarar att anledningen att Röke inte larmades är att de ligger utanför insatsområdet.

– Trots att de är så pass nära branden så har de per automatik inte larmats eftersom de ligger utanför insatsområdet i den förutbestämda larmplanen.

– Insatsområdena bygger på gamla gränser, det kan vara gamla sockengränser som funnits långt innan kommunsammanslagningen. Vi kommer se över indelningen av insatsområden.

Polisen misstänker att åskan har orsakat branden, och varken någon person eller något djur kom till skada.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Lina Campbell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.