Nätannonser avslöjade brott

Genom att granska annonser på nätet kunde skattemyndigheten finna att den 37-åriga kvinnan från Hässleholmstrakten sålt en mängd hundar och katter via annonser på Blocket.
Hässleholm • Publicerad 7 december 2007

Skattemyndigheten har skönstaxerat kvinnan för inkomster under 2004 och 2005 på drygt en halv miljon. På torsdagen stod kvinnan åtalad inför tingsrätten i Hässleholm för bokföringsbrott.

Med ledning av skattemyndighetens undersökning om kvinnans affärsverksamhet, åtalade ekobrottsmyndigheten kvinnan för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Kammaråklagare Magnus Ramebäck ansåg att kvinnan bedrivit bokföringspliktig näringsverksamhet i form av handel med hundar under åren 2004 och 2005 utan att löpande bokföra verksamheten.

Åklagaren presenterade utdrag från kvinnans bankkonto där det framgick vid vilka tillfällen som förskottsbetalningar för hundar och katter som satts in på hennes konto. Enligt dessa kontoutdrag hade kvinnan fått in 37000 i handpeng. Eftersom merparten av köpeskillingen betalades kontant och att handpenningen oftast var 30 procent av köpeskillingen så gjorde åklagaren gällande att kvinnan sålt hundar och katter för minst 100000 kronor. Därmed drev hon en näringsverksamhet som hon var bokföringsskyldig för. Den åtalade kvinnan förnekade brott och sa att hon inte var medveten om att hon var skyldig att bokföra affärerna.

Åklagaren menade att det i normalfallet handlar om fängelse för denna typ av brott, men han yrkade på villkorlig dom i förening med samhällstjänst.

En samhällstjänst som helst skulle bestå i att kvinnan fick utbildning i bokföring,

Den åtalade kvinnans försvarare advokat Per Malmer yrkade att åtalet i första hand skulle ogillas eftersom hennes brottsliga gärning bör betecknas som ringa.

Dom i målet meddelas den 20 december

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.