unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Nathalie tvingas till heltid trots sjukskrivning: ”Det är en konstant stress”

Sedan sjuksköterskan Nathalie Schöldt blev sjukskriven på grund av psykisk ohälsa har varje dag varit en kamp. Samtidigt som läkarna säger att hon behöver längre rehabilitering hotar försäkringskassan med att dra in hennes sjukpenning. ”Att inte veta vad som händer och oroa sig för pengar är en konstant stress,” säger hon.
Nathalie Schöldt, 28 år, vill att det ska bli mer accepterat att prata om psykisk ohälsa. Därför delar hon med sig av sina erfarenheter på Instagramkontot ”Disruptivechaos”.
Nathalie Schöldt, 28 år, vill att det ska bli mer accepterat att prata om psykisk ohälsa. Därför delar hon med sig av sina erfarenheter på Instagramkontot ”Disruptivechaos”.
Foto: Cornelia Mikaelsson

På ett år gifte hon sig, köpte ett hus med gård och två hästar, skilde sig, sålde huset, träffade en ny partner och gick igenom en gastric bypass-operation. Dessutom hängde ett sms-lån på 300 000 kronor över henne som ett konstant orosmoln.

– När läkarna sa att de ville utreda om jag var bipolär var det som att det förklarade de senaste nio åren av mitt liv, alla impulsiva beslut och ångesten som kommer efteråt. Det är toppar och dalar och ibland känner man bara totalångest. Tillslut orkar man inte gå till jobbet, man orkar ingenting.

Första gången Nathalie blev sjukskriven var hon 21 år gammal och sedan dess har kortare sjukskrivningar avlöst varandra. När ångesten och stressen blev outhärdlig i augusti förra året bestämde hon sig för att gå till botten med sina problem.

– Jag kraschade rätt rejält. Jag brukade tänka att om jag bara tar tag i mig själv så kommer jag att kunna jobba heltid som alla andra. De senaste åtta åren har jag inte haft orken att reda ut vad som ligger bakom alla sjukskrivningar. Men där och då bestämde jag mig för att ta tag i allt på riktigt, säger Nathalie.

För första gången valde hon att se bortom alla samhällsideal där ett fulltidsarbete är det som anses vara normalt. Tiden efter bestod av läkarbesök och dagliga samtal med Försäkringskassan.

– Att vara sjukskriven är ett heltidsjobb. Det är svårt att få läkartider och jag har fått byta läkare flera gånger för att det är brist på psykiatriker. Periodvis har jag inte haft någon kontakt med en läkare. I höstas fick jag inga pengar från försäkringskassan för att jag inte fick tag på en läkare som kunde sjukskriva mig. Att inte veta vad som händer och oroa sig för pengar är en konstant stress.

På en sida står Försäkringskassan som vill att hon ska arbeta heltid så snart som möjligt och på andra sidan står läkarna som säger att hon måste bli frisk. I mitten av dragkampen står Nathalie.

– Försäkringskassan vill att jag ska börja jobba så snart som möjligt och då spelar det ingen roll vad min läkare eller arbetsgivare säger. Jag förstår att Försäkringskassan har ett jobb att sköta och att de vill få ner sjukskrivningarna, men allt känns så fyrkantigt och byråkratiskt.

– När man har en fysisk sjukdom får man gå ner i tid men bara för att jag inte har ett brutet ben betyder det inte att jag inte är sjuk. Det är som att de inte förstår att man är sjuk förrän man har något konkret att ta på.

Efter påtryckningar från Försäkringskassan började hon att arbeta 25 procent i oktober och i dag arbetar hon 50 procent. Om hon fortsätter att följa Försäkringskassans plan kommer hon att återgå till heltid i juni.

När Nathalie säger att hon inte klarar av ett heltidsjobb svarar Försäkringskassan att hon måste skriva in sig på arbetsförmedlingen och söka mindre stressiga jobb.

– Jag har investerat i min framtid och utbildat mig och vill inte kasta bort det, speciellt när det är en sån brist på sjuksköterskor. Det blir såklart jobbigare med ett arbete som är krävande. Jag har fått ta dubbla pass och har patienter som kräver att jag är närvarande, men det är inte på grund av jobbet som jag är sjuk. Det är för att jag lider av psykisk ohälsa, säger hon och fortsätter:

– Vad som kommer att hända i sommar och med pengar och allt det där, det vet jag inte. Men jag har accepterat att jag inte kan arbeta heltid och för mig är det ett friskhetstecken. Bara för att jag inte är som alla andra betyder det inte att jag är svag.

Kristianstadsbladet har varit i kontakt med Cecilia Udin, Försäkringskassans nationella samordnare som berättar att läkarintyg bara en del av deras bedömningar.

– Det är en rekommendation, säger hon.

Så det spelar ingen roll att en läkare säger att en person inte bör arbeta?

– Villkoren i sjukförsäkringen ändras ju längre tiden går, till exempel efter ett halvår ska personers arbetsförmåga prövas gentemot hela arbetsmarknaden, om personen kan klara ett arbete på arbetsmarknaden.

Läs mer