Annons

Norra Station ska förvandlas

HÄSSLEHOLM. På onsdagen presenterades det första av de fem deltagande förslagen till utbyggnaden av IT- och utbildningscenter ”Norra Station” i Hässleholm. Fem inbjudna arkitekter tävlar om att skapa ett spännande, expansivt och ekonomiskt genomförbart förslag till helhetslösning av utbyggnaden inom kvarteren Donatorn och Verkstaden i Hässleholm. Utbyggnaden är tänkt att genomföras i tre etapper där byggstarten av den första etappen ske ske före årsskiftet.
Hässleholm • Publicerad 6 september 2001

Den första etappen som beräknas vara klar till skolstarten hösten 2003, ska omfatta en byggnad för IT-skolan, en byggnad med plats för IT-kontor och administrationslokaler. Vidare ska det uppföras en byggnad som inrymmer studentbostäder. Följande arkitekter och arkitektfirmor har inbjudits till tävlingen: Peter Erséus, Per-Olof Flenning, Göteborg, Sven-Åke Persson, Tore Kvist, SP Arkitektkontor i Hässleholm, Sten Liljedahl, Uulas Arkitektkontor, Kristianstad, Mats Matsson, Ulla Nordström, bm Arkitekter, Malmö, Claes R Jansson, Lars Blasberg, Charlotte von Brömsen och Bengt Rönnhed, Metro Arkitekter, Malmö. I nästa vecka är det tänkt att en jury bestående av kommunens representanter och företrädare för SAR, ska kora det vinnande förslaget. Vem eller vilka som ligger bakom de olika förslagen är än så länge en väl förborgad hemlighet. Det är först sedan det vinnande förslaget korats som upphovsmännen avslöjas. Det första förslaget som går under mottot ”digIT” har karaktär av öppenhet och en klart definierad orientering av kommunikationsytor och bebyggelse mot den nuvarande gångbroförbindelsen till Resecentrum. Bebyggelsen är anpassad till att göra etappvisa utbyggnader. Det finns ett gång- och cykelstråk inom området norr om gångbron som ger möjlighet till väderskyddad gångförbindelse ”Norra station” till tågen och centrum. I kv Donatorn där den första utbyggnaden ska ske blir det 4200 kvadratmeter i utbildningslokaler, 3000 kvm för administration, 40 studentbostäder, 175 parkeringsplatser i parkeringsgarage och 50 parkeringsplatser i markplan. De befintliga byggnaderna gamla elverket och disponentvillan ska bevaras och ingå i den planerade torgmiljön. Förslaget innebär vissa trafikförändringar i området. Bland annat får Kaptensgatan ingen anslutning till Maltgatan. Allt för att det ska bli en bättre sammanhållning av kvartersområdena. Byggnaderna i kv Donatorn ska enligt förslaget uppföras med en stomme av prefabricerade betongelement. Fasaderna är tänkt att utföras som säckskurad fasadtegel i ljus terracotta-nyans med inslag av vita fasadskivor. Fönster och glaspartier i lackerad aluminium och yttertaken ges en bågformig utformning med generösa takutsprång som både ger byggnaderna en stark karaktär och i viss mån skyddar för solinstrålning. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons