Annons

Norska ska lära nybörjarna i Vinslöv att rida

Vinslövsryttarna har sen drygt en månad tillbaka en ny ridskolechef. Det är norskan Hege Fjösne som Vinslövs Ryttarförening skrivit kontrakt med för att ge nybörjarna den grundläggande ridutbildningen.
Hässleholm • Publicerad 13 september 2003
En dag i ridhuset innebär många sysslor för ridskolechefen Hege Fjösne. BILDER: PETER ÅKLUNDH
En dag i ridhuset innebär många sysslor för ridskolechefen Hege Fjösne. BILDER: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Norges snabbaste åsna, Elias, finns nu i Vinslövs ridhus.
Norges snabbaste åsna, Elias, finns nu i Vinslövs ridhus.Foto: 
Mindy Lindhé är en av ridskolans elever.
Mindy Lindhé är en av ridskolans elever.Foto: 

Hege Fjösne kommer från Oppdal, drygt 40 mil norr om Oslo. Anledningen till att hon hamnade i Vinslöv och Sydsverige är träningsmöjligheterna och de korta avstånden till många tävlingar.

– På fjälltoppen Oppdal är det snö tio månader av tolv, säger Hege Fjösne som tävlat i både fälttävlan och hoppning i norska mästerskapen. Och ska man iväg på en tävling blir det minst 50 mil att köra. Enkel resa!

Annons

– Här i Vinslöv ska jag kombinera min egen ridning med att driva ridskolan. Lite privatryttare blir det också, men tidigare har jag också tränat galopphästar. Ponnygalopp hade varit roligt att få igång men Vinslövsungdomarna verkar inte vara så modiga. Hege Fjösne berömmer ridanläggningen i Vinslöv.

– Den är fantastisk men det är synd att inte fler upptäckt det, säger hon. – Till Vinslöv hade jag med mig 21 ponnyer/hästar som används i ridskolan, samt åsnan Elias som är elva år. Det är Norges snabbaste åsna, som jag dessutom ridit galopp med.

– Just nu har jag ett 60-tal elever i ridskolan men det finns självklart plats för fler. Huvudsakligen är det ungdomar från knatteåldern och upp till fjorton år, och mest flickor, som går i ridskolan; men här är också ett par damgrupper.

– Det känns lite som att jobba i motvind menar Hege Fjösne. Här kan vara lika många ridelever till. Jag hade faktiskt fler ridelever i Oppdal, trots att förutsättningarna där är helt annorlunda. Ridskolan har legat nere men återstartade för ett år sedan. Året som gått blev dock lite turbulent, samtidigt som Fjälkestadsryttarna "flyttade hem" nu. Där hade man ingen ridskola förra säsongen men har startat om i höst.

– Det tillsammans har väl gjort att det blivit ett tapp i underlaget, tror Hege Fjösne.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan.tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

VINSLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons