Nostalgiska bilder från Emmaljunga på 40-talet

Många ungdomar i dag kan inte förstå att man inte hade ishallar med perfekt skridskois förr i tiden. Men förr fanns det kalla vintrar och tjocka sjöisar som ungdomarna utnyttjade för bandyspel.
Hässleholm • Publicerad 21 februari 2008
Ett kepsförsett bandylag från Emmaljunga från 1940-talet.
Ett kepsförsett bandylag från Emmaljunga från 1940-talet.Foto: 

Om detta berättar Rune Andersson från Hässleholm i Wittsjö Hembygdsförenings 31:e årsbok som nu har givits ut.

Rune Andersson som är en känd Hässleholms och Ballingslövs profil har sina rötter i Emmaljunga. Han berättar i årsboken om hur människor levde och verkade i Emmaljunga under 1930- och 1940-talen. Då var det liv och rörelse i Emmaljunga.

Rune Andersson berättar att det i början av 1940-talet fanns cirka 45 företag i Emmaljunga, där barnvagnsfabriken, snickerifabriken och korgmöbeltillverkning var dominerande.

Han berättar också om tider där lilla Emmaljunga hade ett eget bandylag med spelplan på gölen i Hyngarp. Förr var bandyn en stor sport även i Skåne, men i dag är bandyn i Skåne i stort sett utdöd.

Bandybanan skottades för hand med lånade redskap från järnvägsstationen.

Bland artikelförfattarna i årets hembygdsbok finns även Gunnel Swedner som berättar om Gästhemmet Lillarp i Vittsjö som var något av de fattigas pensionat.

Bland alla bygdeartiklar samt årets händelser i ord och bild finns också Ebbe Perssons berättelse om den oäkta fattigpojken från Mörkhult som donerade flera miljoner kronor.

Det är en berättelse om Anton Andersson som föddes som oäkting av den fattiga pigan Bengta 1857. Anton växte upp under armod men blev sedan en framgångsrik företagare i Helsingborg.

Anton Andersson dog 1923 och efterlämnade en stor förmögenhet.

Ewe Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.