Annons

Ny blodcentral i Hässleholm

HÄSSLEHOLM. På fredag invigs den nya blodcentralen vid sjukhuset i Hässleholm med Öppet Hus och blodgivarinformation. Blodcentralen har utökats med ytterligare två tappningsbritsar och från och med den 1 oktober utökas också öppettiderna så att blodgivarna i Hässleholmsområdet lättare ska komma till och lämna blod.
Hässleholm • Publicerad 4 september 2001
Birgitta Nilsson på blodcentralen i Hässleholm tar här hand om blodgivaren Helena Gullvén från Vittsjö. Bild:
Birgitta Nilsson på blodcentralen i Hässleholm tar här hand om blodgivaren Helena Gullvén från Vittsjö. Bild:Foto: 

– I Hässleholmsområdet finns cirka 1800 blodgivare, vi är i behov av fler och vi hoppas nu att den kampanj vi drar igång ska ge 300 nya givare i Hässleholm, säger Birgitta Nilsson vid blodcentralen i Hässleholm. Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg och hållbarheten är bara sex veckor. Därför är blodgivarnas regelbundna tappningar av stor betydelse för sjukvården. En vuxen människa har mellan fyra och sex liter blod beroende på kroppsstorleken. Givarna tappas på 4,5 deciliter blod när de gör sina besök på blodcentralerna. Män kan lämna blod var tredje månad och kvinnorna rekommenderas att inte lämna blod mer än var fjärde månad. Sedan 1999 tillhör de drygt 40000 blodgivarna en gemensam blodcentral i Skåne, det innebär att man kan lämna blod på nio orter i Skåne plus blodbussen oberoende av var blodgivaren är inregistrerad. Den regelbundna blodgivningen är viktig för att hålla ett jämt lager i blodbanken. Därför finns det ett belöningssystem, där blodgivarna får små presenter som tack för sina insatser. Även om blodgivarna får 50 kronor i ersättning, lite fika och järntabletter vid varje blodgivning så bygger ändå systemet på en ideell insats av blodgivarna. Det kostar oftas mer att ta sig till blodcentralen för att lämna blod. När vi besökte blodcentralen i Hässleholm träffade vi Jimmie Persson från Bjärnum som lämnade blod för femte gången. – Mina föräldrar är blodgivare och det var väl de som inspirerade mig att också lämna blod. – Men jag tycker också att jag själv mår bra av att lämna blod. Efter någon veckas tid känner jag mig piggare och får mer energi, säger Jimmie Persson. Helena Gullvén från Vittsjö, har till och från varit blodgivare sedan 1982. – Jag började lämna blod när mitt barn behövde blod i en liten mängd. Sedan dess har jag tyckt att det är självklart att man ska ställa upp och lämna blod om man har möjlighet till det, säger Helena Gullvén, som är kommunanställd i Hässleholm. – Som kommunanställd har vi möjlighet att gå ifrån och lämna blod på arbetstid, berättar Helena. När den nya blodcentralen i Hässleholm ska invigas på fredag klockan tolv så är det av en person som varit mycket värdefull för blodmottagningen. Jörgen Magnusson är nämligen blodgivaren som donerat blod 41 gånger sedan 1987, men inte nog med de han har under årets lopp värvat cirka 150 nya blodgivare till centralen. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons