Annons

Ny chef ska främja utländsk investering

HÄSSLEHOLM. Kjell-Åke Johansson, näringslivssekreterare i Kristianstads kommun, fick i konkurrens med ett 40-tal andra sökanden chefstjänsten för företagsetableringen i Region Skåne Nordost med säte i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 11 augusti 2001
Ny chef. Kjell-Åke Johansson, nuvarande näringslivsassistent i Kristianstads kommun, har utsetts till chef för Region Nordosts nystartade kontor för företagsetableringar. Han börjar tjänsten den 1 december. Bild: ARKIVBILD.
Ny chef. Kjell-Åke Johansson, nuvarande näringslivsassistent i Kristianstads kommun, har utsetts till chef för Region Nordosts nystartade kontor för företagsetableringar. Han börjar tjänsten den 1 december. Bild: ARKIVBILD.Foto: 

– Förutom Kjell-Åke Johansson ska vi anställa en assistent på halvtid och kontoret kommer till en början att inrymmas i f.d. Göinge Bils lokaler på Kristianstadsvägen, för att senare flyttas till IT-byn Norra Station när den blir klar, säger Bengt Andersson, s-kommunalråd i Hässleholms kommun. Förutom Hässleholms kommun ingår Kristianstad, Bromölla, Ö Göinge, Perstorp, Osby och Hörby i ett regionsamarbete för att locka utländska investerare till området. Den blivande chefen för företagsetableringen i nordöstra Skåne, Kjell-Åke Johansson, ska ha ett intimt samarbete med ISA, en förkortning för en egen myndighet under utrikesdepartementet och med det engelskklingande namnet ”Invest in Sweden Agency”. Myndigheten, som har sitt kontor i Stockholm, ska främja utländska direktinvesteringar. Generaldirektör är tidigare SAAB-chefen Kaj Hammerich. – Riksdagen tillsatte den nya myndigheten och nu är det upp till de olika regionerna att utnyttja möjligheten att locka till sig utländska investerare genom att skaffa lokala kontor. Dessa kontor får kommunerna själva bekosta och i vårt fall fördelar vi kostnaderna efter kommunernas storlek, förklarar Bengt Andersson. Hässleholms kommun får dock betala något mer i egenskap av värdkommun. – Jag siktar in mig på att börja den nya tjänsten den 1 december, jag har faktiskt ännu inte sagt upp mig, avslöjar Kjell-Åke Johansson, som tycker att den nya chefsbefattningen ska bli spännande. – Ett väldigt intressant jobb. Jag har varit på näringslivskontoret i Kristianstad under 12 år och aldrig tittat åt en platsannons, men när jag fick se denna, kunde jag inte låta bli att söka. Johansson menar att Sverige har ett oerhört bra läge för att locka till sig utländska industrietableringar. –  Vi har kommit tillrätta med arbetskraftskostnaden och ligger till exempel långt under Tyskland och Danmark, samtidigt som vi har en hög utbildningsnivå. Dessutom finns det ute i världen ett förtroende för det svenska industrikunnandet, säger Kjell-Åke Johansson. Han menar att Region Nordost, som började sitt samarbete redan 1995, är långt framme jämfört med övriga regioner. – Det här är det första gemensamma åtagandet av större karaktär, men de sju kommunerna som är med i Region Nordost har alla haft och har en mycket hög ambition att samarbeta och därför har vi konkurrensfördelar. – Regionen kan bli mycket stark om vi utnyttjar de olika kommunernas bästa resurser. Främst är det de tre sektorerna träförädling, livsmedelsindustri och transport/logistik som kan locka hit utländska investeringar, tror Kjell-Åke Johansson, som bor i Knislinge. – För dagen har vi inga planer på att flytta till Hässleholm, säger den blivande chefen för företagsetablering avslutningsvis. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons