Nytt reningsverk kostar 30 miljoner

Under många år har det förts diskussioner om att ersätta det nuvarande reningsverket i Hästveda som är mycket olämpligt placerat i närheten av rekreationsområde och bostadsbebyggelse.
Hässleholm • Publicerad 11 mars 2008

Hässleholms Vatten har med hjälp av Sweco Viak under hösten genomfört en utredning om alternativa lokaliseringar av ett nytt reningsverk i Hästveda.

Ett nytt reningsverk i Hästveda är kostnadsberäknat till cirka 30 miljoner kronor. Tre olika placeringsförslag har lagts fram. Förslag 1 gäller ett område i Amundtorp i närheten av den östra tillfarten från Hässleholm vid riksväg 23. Utloppsledningen skulle ansluta till en bäck som via Almaån leder till Helgeå.

Alternativ 2 är i Frostenstorp där tillooppsledningen passerar djurskyddsområdet och vattenskyddsområde söder om Lilla Sjö. Tredje alternativet är i Norra Essestorp där tilloppsledningen måste läggas i strandkanten till Lilla Sjö alternativt som sjöledning Lilla Sjö.

Med hänsyn till miljöaspekterna bedöms en lokalisering i Amundtorp vara den bästa.

Hässleholms Vatten har överlämnat utredningen till Miljökontoret och Stadsbyggnadskontoret för yttrande.

Sedan ska det kommunala bolaget Hässleholms Vatten ta ställning till hur frågan ska hanteras vidare.

Ewe Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.