Observationer i Paradiset

Lunchpromenad i Paradiset ... men det fanns inga äpplen att plocka.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2008
Packade med lunchpaket.
Packade med lunchpaket.Foto: 
Lunchpromenad innebär att man har lunchen med sig. Sven Wannerberg och Erik Sigfridsson.
Lunchpromenad innebär att man har lunchen med sig. Sven Wannerberg och Erik Sigfridsson.Foto: 
Paradiset En oas i Hässleholm som besöktes av veckans lunchvandrare. Bilder: Willy Alm
Paradiset En oas i Hässleholm som besöktes av veckans lunchvandrare. Bilder: Willy AlmFoto: 
Foto: 
Ornäsbjörken har en unik bladform. Upptäcktes i Dalarna år 1767 och utsågs till riksträd under FN:s trädår, berättar Márika Bernadt.
Ornäsbjörken har en unik bladform. Upptäcktes i Dalarna år 1767 och utsågs till riksträd under FN:s trädår, berättar Márika Bernadt.Foto: 
Deltagarna har upptäckt ett konstigt fågelbo.
Deltagarna har upptäckt ett konstigt fågelbo.Foto: 
Márika Bernadt guidade.
Márika Bernadt guidade.Foto: 

- Avstå snabbmaten till förmån för lunchpromenaden. Det är både avkopplande och bra för hälsan och man får se staden och saker som man annars inte hade märkt, säger Márika Bernadt som ledde veckans lunchpromenad till kvarteret Paradiset i Hässleholm.

- Lunchpromenaderna är inne på sin femte säsong och vi är flera som ställer upp som guider. Som mest har vi varit 30 deltagare på vårens vandringar och det blir vi nästan även i dag. - Egentligen är jag bara inhoppare som guide. Var nere och rekade tidigare på morgonen och kunde konstatera att mycket har förändrats sedan vi var här i fjor.

- Vad jag inte kan förstå är att man tagit bort den största ornäsbjörken. Det kom fem ornäsbjörkar från Dalarna och planterades här på 1930-talet. Dessutom har det enda valnötsträd som fanns i Hässleholms röjts bort tillsammans med krikonbuskar och en del gamla fruktträd som fanns kvar i grönområdet.

Paradiset är en folklig benämning för området öster om järnvägen och söder om Tredje avenyn. Området har ett nära samband med järnvägen då det förr var trädgård och växtdepå för SJ:s stationsparker och planteringar. I dag är spåren efter trädgårdsverksamheten få, medan Järnvägsbostället som ursprungligen blev byggt för häradsdomarens räkning, används i socialens öppenverksamhet. - Jag är nyfiken och så. Dessutom är jag nyinflyttad så det är ett bra sätt att lära känna stan, säger Bertil Hall som varit med på många lunchpromenader, och som den här gången även lockat med kompisen Åke Persson.

Cecilia Ronéus tillhör också de som varit med flera år.

- Det blir en lagom promenad på en timma och så tar man upp intressanta saker med anknytning till kultur och natur, säger hon.

- Några av de observationer som vi gjorde var att svartvita flugsnapparen har kommit och att det växer skelört här, berättar Márika Bernadt.

- Den växte även i Estland där jag kommer ifrån. Av en del betraktad som ogräs men är en gammal medicinalväxt som använts sedan medeltiden. Bryter man den gula blomman sipprar det fram en orange vätska som använts till att ta bort vårtor med.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.