Öronbesvär hindrade inte Ingvar Andersson

Inflammation i öronen hindrade inte Ingvar Andersson från att uppträda på Kulturhuset i lördags.– Jag hörde ett väsande ljud från publiken och frågade om det var skratt. Det var skratt och de fortsatte väsa.
Hässleholm • Publicerad 24 december 2007
Hörselbesvär hindrade honom inte från att uppträda.
Hörselbesvär hindrade honom inte från att uppträda.Foto: 
Ingvar Anderssons Piratenföreställning blev en julklapp till Hässleholmsborna.
Ingvar Anderssons Piratenföreställning blev en julklapp till Hässleholmsborna.Foto: 

För ett par veckor sedan var det den sista helgen för operetten "Vita hästen" på Kristianstads teater och i lördags var det dags för nästa framförande för Ingvar Andersson, i Hässleholm och på Kulturhuset.

På sätt och vis var det premiär för Vinslövsskådespelaren på hans "hemma-arena", men det blev ett tillfälligt besök.

Det blev en föreställning i två akter om Fritiof Nilsson Piraten, samma som han framförde på Västergårda hembygdsgård i Vinslöv i somras.

Det var kulturförvaltningens julklapp till Hässleholmsborna.

– Han kunde inte vara med och ta emot vårt kulturpris och så var ett bra sätt att presentera hans föreställning för en bredare publik, säger kultur- och bibliotekschefen i Hässleholm, Torbjörn Nilsson.

Det var tacksamma mottagare av julklappen. Gratisbiljetterna till föreställningen i Röda salongen släpptes klockan tolv samma dag och tog slut med en gång. Kulturhusets största salong blev nästan raka motsatsen till det trånga och låga rummet i Västergårda med ett fåtal platser för publiken.

– Jag funderade lite grann kring det. Västergårda är litet och intimt, men det blev faktiskt lika intimt i den stora salongen. Det var ingen större skillnad i programmet. Man inrättar sig efter de kommunikationsvägar man har, sa Ingvar Andersson efter föreställningen.

Revyartisten är nyligen hemkommen från en semester på Kanarieöarna och drog där på sig en öroninflammation och de örondroppar han fick av läkaren har förvärrat det ytterligare, så han har svårt att höra och hör ett väsande ljud.

– Idag när jag vaknade hörde jag ingenting och sedan var det bara ett surrande ljud, sa han i lördags.

Men det hindrade honom inte från att framföra Pirat-ens och sina egna texter och locka fram skrattsalvor hos den stora publiken.

– Det är klart att det hade varit roligare att vara mer alert, men kommunikationen mellan scen och salong fungerade bra och alla verkade vara nöjda. Han räknar heller inte med att hörselbesvären ska hindra honom från den traditionsenliga läsningen av Viktor Rydbergs "Tomten" på Vinslövs torg på julafton och läsningen av Julevangeliet och Gabriel Jönssons juldikt "Stallet" vid midnattsmässan i Missionskyrkan.

Längre fram i tiden väntar det en vårturné med fler Piratenföreställningar för kulturpristagaren, medverkan vid en kulturlunch i Kristianstad i februari och när det närmar sig sommaren börjar repetitionerna av farsen "Rabalder i Ramlösa" med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern.

Senare är det tänkt att bli nya föreställningar på Västergårda av och om en annan folkkär författare, H.C. Andersen.

– Det ligger så långt fram som 2009. Då är det tänkt att vi jobbar på samma sätt kring hans person med gestaltningar och en del sagor. Programmet riktar sig till vuxna. Han hade en del sociala problem och många av sagorna är återberättelser om hans egen situation.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus. haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.