Annons

Osbybo fick villkorlig dom och böter

HÄSSLEHOLM. Att hålla en person utanför ett balkongräcke på tio meters höjd är ett så uppenbart risktagande att de brott som den 22-årige Osbybon gjorde sig skyldig till när han tappade sin flickvän från balkongen, borde bedömas till grovt vållande till annans död, säger tingsrätten i sin dom. Men när det gäller påföljdsfrågan så tar rätten hänsyn till att den 22-årige Osbybon själv blev mycket allvarligt skadad när han tillsammans med den 17-åriga flickan föll från balkongen.
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2001

Det finns inte risk för att 22-åringen ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, därför ansåg rätten att påföljden kan stanna vid villkorlig dom i förening med dagsböter.

Vi huvudförhandlingen inför tingsrätten i Hässleholm för 14 dagar sedan yrkade kammaråklagare Bo Albrektsson på minst ett års fängelse för grovt vållande till annans död för den åtalade 22-åringen. Nu stannade tingsrätten vid en villkorlig dom plus 100 dagsböter a 130 kronor för vållande till annans död.

Annons

22-åringen ska dessutom betala ett skadestånd till den omkomna 17-åringens föräldrar med sammanlagt 70000 kronor, den omkomnas syster får ett skadestånd på 25000 kronor, dessutom tillkommer en skadeståndssumma på 24600 kronor till den omkomna 17-åringens dödsbo.

Det var den 5 maj ifjol som den tragiska händelsen inträffade i Osby.

Den 22-årige Osbybon hade några veckor tidigare träffat den 17-åriga Växjötjejen. De hade sedan den första träffen talats vid i telefon och då bestämt att hon skulle resa till Osby den 5 maj för att delta i den fest som 22-åringen ordnat för sina kamrater i sin lägenhet i centrala Osby. Det finns inget i utredningen som visar att det varit något onormalt festande, som föregick olyckan. Ungdomarna hade druckit några öl och drinkar.

Enligt vittnesuppgifter hade 22-åringen och hans flickvän upehållit sig på balkonger under vänskapliga former.

22-åringen hade enligt ett kvinnligt vittne, som såg hela händelseförloppet, lyft upp den 17-åriga flickan och lyft henne utanför det en meter höga balkongräckets kant. Han hade gungat henne utan för räcket några gånger när han plötsligt förlorade fotfästet och båda föll ned från balkongen från tio meters höjd.

Den 17-åriga flickvännen fick så svåra skador vid olyckan att hon avled omedelbart, den 22-årige Osbybon blev också mycket svårt skadad vid fallolyckan.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons