Österrike och EU-valet är årets teman

Årets Europaforum i Hässleholm, det tolfte i ordningen, har temat "Vägval Europa" med anledning av det stundande Europaparlamentsvalet, men också fokus på ett annat EU-land – Österrike. I årets program, som presenterades på fredagsmorgonen finns också en del förändringar av upplägget.
Hässleholm • Publicerad 25 januari 2014
Lorenz Pucher initiativtagare till och ansvarig för Europaforum, drar igång den tolfte utgåvan av evenemanget i mars.
Lorenz Pucher initiativtagare till och ansvarig för Europaforum, drar igång den tolfte utgåvan av evenemanget i mars.Foto: Foto: Johanna Wallin
EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) håller anförande under Europaforum.
EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) håller anförande under Europaforum.Foto: Foto: Lars Ottosson
Europaforum brukar fylla salongerna i Hässleholm kulturhus.
Europaforum brukar fylla salongerna i Hässleholm kulturhus.Foto: 

- Vi förnyar oss, ändå känner man igen sig, säger Lorenz Pucher, som är ansvarig för arrangemanget och som startade det för ett dussin år sedan.

- Bland årets nyheter finns en "Hässleholmsdag", den inledande söndagen, som ska alternera mellan de olika kransorterna i Hässleholms kommun. I år är det Tyringe. Söndagens aktiviteter kommer äga rum på kurhotellet i Tyringe. Och så har vi för första gången ett ekonomiseminarium, på torsdagseftermiddagen. Dessutom drar vi igång ett nytt after work-arrangemang på onsdagskvällen, fortsätter Lorenz Pucher.

Varför har ni valt Vägval Europa och Österrike som övergripande teman för Europaforum 2014?

- Det är rätt så logiskt med Vägval Europa eftersom det är EU-val i år. Men vi har flyttat fram Europaforum, som vanligtvis är i maj, till sista veckan i mars för att vi inte helt ska bli partipolitiskt och krocka med slutskedet av valrörelsen. Det ska inte enbart handla om valet, vi har en hyfsad blandning av ämnen i programmet.

- Österrike har vi valt för att det är ett EU-land som liknar Sverige på många sätt och det därför kan vara intressant att jämföra. Det är två neutrala länder med liknande befolkningsstorlek, starka fackföreningar, utbyggt välfärdssystem och som är starkt exportberoende. Sedan finns det intressanta skillnader också, som att Österrike har EU:s lägsta ungdomsarbetslöshet och att politiken i Österrike präglas av brett blocköverskridande samarbete mellan de stora partierna.

Vilken är din favoritpunkt i årets program?

- Mest kul och roligt är after work på onsdagskvällen. Då kan man dricka öl med EU-politiker och ställa frågor, man kommer nära politikerna, avslutar Lorenz Pucher.

Marcus Haraldsson
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.