GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Otrohetsaffär i botten för åtal mot mc-ledare

På måndagen ställdes mc-gänget Hells Angels president inför rätta för försök till grov utpressning. Bakgrunden är en kärleksrelation mellan offret och mc-ledarens tidigare sambo.
Hässleholm/Malmö • Publicerad 2 januari 2018
Huvudförhandlingen i målet mot mc-ledaren hölls i en säkerhetssal på Rättscentrum i Malmö.
Huvudförhandlingen i målet mot mc-ledaren hölls i en säkerhetssal på Rättscentrum i Malmö.Foto: Fredrik Jalhed

Åtalet mot den 42-årige mannen kommer från Hässleholms tingsrätt men förhandlingarna hölls i en säkerhetssal på Rättscentrum i Malmö. Där separeras åhörarna från rätten av en glasvägg och alla som ska följa förhandlingarna måste gå igenom en sluss följt av säkerhetskontroll. Och det var många som hade kommit för att följa rättegången mot mc-ledaren som började på måndagsmorgonen.

Han misstänks ha hotat en tidigare bekant med att bränna ner hans hus och att skada honom så att han skulle bli invalidiserad – allt om han inte betalade 100 000 kronor inom en vecka. Hoten ska ha uttalats i november förra året och i botten finns en otrohetsaffär som ligger cirka tio år tillbaka i tiden.

Offret, en man hemmahörande i Hässleholm, var vid den tiden god vän med mc-ledaren men hade också en hemlig relation med hans dåvarande sambo. Några år senare, när affären kom till 42-åringens kännedom, ska han pressat sin tidigare vän på 50 000 kronor. Då ska han, enligt egen utsago, ha valt att betala den summa mc-ledaren begärde.

Men i höstas ska nya detaljer om relationen ha kommit fram och mc-ledaren tog då på nytt kontakt med mannen. ”Det var rätt mycket grisigare än jag hade trott och jag tog kontakt för att förklara att han var ett jävla svin. Jag var arg och det tror jag att alla män kan sätta sig in i”, sa mc-ledaren när han förhördes i rätten.

Han förnekar däremot att han ska ha hotat och pressat mannen på pengar. Han säger att det aldrig talats om pengar, utan att det var offret självt som börjat tala om hur man skulle ”lösa” situationen. Men när mc-ledaren och mannen möttes efter att ha stämt träff i en galleria, tog han ändå emot ett kuvert med gummiband runt. ”Det kunde väl lika väl ha innehållit biobiljetter”, försvarade mc-ledaren sig i rätten.

Men mötet i gallerian var riggat av polisen och den utpressade mannen bar dolda inspelningsverktyg som spelade in samtalet med mc-ledaren. Efter mötet i gallerian greps han av polis och häktades kort därpå.

Försvarsadvokat Lars Kruse kallade mötet och överlämnandet av kuvertet, som i själva verket var fullt av post it-lappar, för brottsprovokation. Men åklagare Eva Norberg anser att det rör sig om en tillåten bevisprovokation. Förutom den utpressade mannen och den åtalade själv, hördes även den utpressades fru.

Hon vittnade om det psykiska lidandet som utpressningen åsamkat familjen. Bland annat har de fått flytta till ett skyddat boende. ”Jag kände att världen rasade och det gjorde vi nog båda”, sa hon. Mc-ledarens tidigare sambo, som mannen haft otrohetsaffären med, var också kallad som vittne. Hon valde dock att utnyttja sin rätt som nära anhörig för att slippa vittna mot 42-åringen.

Sedan tidigare är mc-ledaren endast dömd för två fall av olovlig körning, men mot bakgrund av sitt medlemskap i Hells Angels anses han inte lämplig för så kallad frivård. Åklagare Eva Norberg yrkade på två års fängelse för mannen samt att han skulle sitta fortsatt frihetsberövad i väntan på dom. Men advokat Lars Kruse anser att det saknas bevisning. Han kallade den utpressade mannens vittnesmål för ”ett blankt påstående” och yrkade på att åtalet mot honom skulle ogillas.

Louise Sillén HerzeghSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.