Pensionärer guidar turister i Tyringe

Lokalkuniga Tyringepensionärer håller öppet för turister och andra i behov av vägledning och tips.
Hässleholm • Publicerad 18 juli 2008
Lilly Bengtsson är en av ungefär 40 pensionärer som tipsar turister i sommar.
Lilly Bengtsson är en av ungefär 40 pensionärer som tipsar turister i sommar.Foto: 

25-30 personer per dag besöker Tyringe turistbyrå under sommaren. Den lilla gula stugan intill väg 21 ägs av byföreningen och verksamheten drivs av byns två aktiva pensionärsföreningar PRO och SPF.

1988 öppnade turistbyrån och i år är första året som all turistguidning sköts av byns pensionärer. Tidigare har även yngre förmågor hjälpt turister i behov av vägledning men i år fixar pensionärerna det alltså helt själva.

– Det är fantastiskt roligt, här träffar man bara trevligt folk, säger Barbro Bengtsson.

De som kommer brukar behöva tips om var de kan bo eller vad som finns kan göra och se i trakten.

Lilly Bengtsson hjälper ett par från Jönköping som hört talas om Förmedlingscentralen och behöver en vägbeskrivning. I elva år har hon varit med på turistbyrån och det har hunnit bli många möten. Hon berättar om en gång då det kom in en dansk dam som ville att hon skulle beskriva hela vägen till Carl Larsson-gården i Sundborn. En annan gång kom en kille som cyklat hela vägen från Holland, han behövde en läsk och fick en innan han trampade vidare till Dalarna.

Glatt humör tycks vara en bra egenskap hos en turistvägledare. Och så behövs lite språkkunskaper, engelska och kanske lite tyska. Men skånska fungerar också bra enligt Lars Sjövall, och Gunnar Bengtsson som behållit sin jämtländska efter 58 år i Skåne påstår att den också funkar i de flesta sammanhang.

Turistbyrån är öppen 11.00-18.00 alla dagar fram till mitten på augusti,

Marie Brandt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.