Pensionärsföreningar slipper närvarolistor

Pensionärsföreningarna i Hässleholms kommun får respit och behöver inte föra närvarolistor under 2004 och 2005.
Hässleholm • Publicerad 17 maj 2003

De har kommit med synpunkter och är irriterade på de nya bidragsreglerna som vi beslutat införa. Det säger Ingrid Nyman, fritidsnämndens ordförande som var med och träffade pensionärsrepresentanterna för en tid sedan.

– Vi vill att de ska föra aktivitetslistor precis som alla andra föreningar alltid har gjort. Vi vill premiera aktiviteter, och inte medlemsantal som pensionärsföreningarnas bidrag hittills beräknats efter.

– Under de här åren hoppas vi få förståelse för de nya reglerna. Tills vidare behöver de inte skriva upp namnen på de som är med, utan bara antalet medlemmar som deltar i aktiviteten.

Med det som underlag ska vi sedan göra en utvärdering. Men totalt sett handlar det om lika mycket pengar som förr till pensionärsföreningarna, påpekar Ingrid Nyman. Fritidsnämnden har nu tagit ett slutligt beslut att inte betala ut några bidrag till rollspelsföreningen 21:st Century. Föreningen har varit föremål för polisutredning med anledning av oegentligheter med redovisade aktiviteter.

Totalt skulle föreningen ha erhållit 80000 kronor för redovisade aktiviteter 2001. Rykten och den våldsamma ökningen av antalet aktiviteter fick oss att agera, förklarar fritidschefen Eje Johansson.

– Polisutredningen visar på att det förekommit förfalskningar och försök till bedrägeri. Även om åklagaren beslutat lägga ner förundersökningen då brott inte kan styrkas mot någon enskild person, så är det tillräckligt för nämnden fatta beslut att föreningen inte ska ha något bidrag.

– Vi fick själva också bevis för att det inte stod rätt till. När vi ringde till några gruppledare och deltagare fick vi till svar att de aldrig varit med. Ur folkhälsobidraget får Hästveda skolområde 4000 kronor till föräldrarstödjande verksamhet i ett projekt man bedriver om utåtagerande barn. Man ska testa nya idéer och pengarna kommer fritidsförvaltningen att återsöka hos Region Skåne som har 100000 avsatta för folkhälsoarbete i Hässleholms kommun.

Bland övriga bidragsbeslut kan nämnas att Tyringe Tennisklubb som akuthjälp får 15000 kronor till stängsel som stormskadats. Däremot får Hässleholms Brukshundsklubb och Hässleholms Ridhusförening ingen hjälp med investeringar då nämnden saknar sådana bidragsmedel. Ryttarna ville ha hela en miljon till bland annat nya uteridbanor, vaktmästarlön, datorer etcetra.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.