unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Politiken måste hantera skenande bidrag

Nyligen besökte en rad höga politiker och tjänstemän Växjö för att lära sig hur den kommunen angripit arbetslöshet och bidragsberoende. Nu utreder Jan-Ole Engkvist, chef för Arbetsmarknad och kompetens, hur Hässleholm kan kraftsamla:. ”Politikerna måste välja väg.”
Jan-Ole Engkvist ska presentera sin utredning innan den 31 mars.
Jan-Ole Engkvist ska presentera sin utredning innan den 31 mars.
Foto: Louise Sillén Herzegh

Kostnaderna för försörjningsstöd ökar och prognosen är ett underskott jämfört med budget på cirka 20 miljoner i år. I en tid när Arbetsförmedlingens framtida organisation och funktion är oklar och man befarar en konjunktursvängning måste kommunen hitta sätt att angripa problematiken.

Fredagen den 31 januari begav sig därför en rad höga politiker och tjänstemän till Småland för att se hur Växjö arbetat med arbetslösheten.

– Vi fick en hel del tankar och idéer om hur vi kan jobba med våra frågeställningar, säger Jan-Ole Engkvist, chef för Arbetsmarknad och kompetensutveckling, som sorterar under kommunledningsförvaltningen.

Med på resan fanns bland annat kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M), kommundirektör Bengt-Arne Persson, presidiet i socialnämnden och politiker i utskottet för Arbetsmarknad och kompetensutveckling samt tjänstemän från Arbetsmarknad– och kompetensutveckling och socialförvaltningen.

– Besöket handlade bland annat om hur andra kommuner organiserar sig och kopplar ihop försörjningsstöd med arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildningen, och hur man arbetar effektivt, säger Jan-Ole Engkvist.

Han har även studerat andra kommuner som i någon mån anses ha varit framgångsrika på området, som Landskrona, Trelleborg och Karlskrona. Jan-Ole Engkvist arbetar nu med en utredning som politikerna ska ta ställning till.

– Politikerna måste välja väg och ta beslut kring hur man ska kraftsamla.

Vad lärde ni er i Växjö?

– Jag vill inte föregå utredningen, men det handlar om hur man samarbetar inom Växjö kommun. Här hämtar vi idéer och inspiration för en Hässleholmsmodell, för något som passar oss. Men vi är inte där ännu.

Jan-Ole Engkvist kommer att presentera sin utredning senast den 31 mars.

– Men jag hoppas vara klar tidigare än så.

Läs mer

Olofström

En person skadad efter att bil voltade

Personen förd i ambulans till sjukhuset.

Växterna som ingen vill hantera

Östra Göinge

Växterna som ingen vill hantera

Invasiva arter kräver specialbehandling på återvinningen.

Rysare för Vanneberga: ”Kommer att sälja oss dyrt”

Sport

Rysare för Vanneberga: ”Kommer att sälja oss dyrt”

Illa ute i bottenstriden efter stjärnsmällen.

Konkurrentens tunga tapp – då fullbordade IFK drömveckan

Handboll

Konkurrentens tunga tapp – då fullbordade IFK drömveckan

Vände och vann mot Redbergslid.

Guldet klart – här firar VMA: ”Satte tonen direkt”

Webb-tv

Guldet klart – här firar VMA: ”Satte tonen direkt”

Efter åtta år – tillbaka i division 3.

IFK vände och vann mot RIK – så var matchen

Handboll

IFK vände och vann mot RIK – så var matchen

Kristianstadsbladet rapporterade live.