Politisk konflikt om taxehöjning

Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott sa ja till den föreslagna taxehöjningen inom äldre- och handikappomsorgen från den 1 juli i år, men oppositionsrådet, socialdemokraten Tommy Nilsson, deltog inte i beslutet.
Hässleholm • Publicerad 9 maj 2007

Socialdemokraterna kommer att lägga fram ett eget förslag inför kommunstyrelsens sammanträde.

Enligt de nu framlagda förslaget kommer hemtjänsttaxan att höjas från 100 till 150 kronor per timma. Den nuvarande matsubventionen tas bort och kostnaden för middag höjs från 40 till 50 kronor. Frukost och kvällsmatskostnaden höjs från 17,50 kronor till 20 kronor. Heldygnskostnaden för måltiderna blir därmed 90 kronor. Kostnaderna för kost har inte höjts sedan den 1 juli 1997. När det gäller de slopade matsubventionerna så förväntas kommunen genom de höjda avgifterna få en intäktsökning på drygt 1,5 miljoner kronor.

På arbetsutskottets sammanträde i övrigt tillstyrktes ett ekonomiskt stöd till de kommande hästtävlingarna i Vinslöv. Detta innebär att Hässleholms kommun bokar mässplats under tävlingarna i maj och september och ersätter föreningen med 15000 kronor per tävling. Kommunen ska också bidra med priser till huvudklassens deltagare samt minnesgåvor till de startande ungdomarna vid septembertävlingen då Svenska Mästerskapen i fälttävlan för ponny genomförs i Vinslöv under tre dagar med 200 startande från hela landet. Arbetsutskottet föreslår att kommunen ska betala ut tätortsbidrag för år 2006 med 65000 kronor till Tyringe byalag, 46646 kronor till Sösdala-Alliansen, 47000 till Hästveda intresseförening, 47000 kronor till Bjärnums GoIF, Vinslövsalliansen får 47000 kronor efter redovisat bokslut och godkänd revisionsberättelse.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.