Annons

Rätten ogillade åtal om vållande till dödsolycka

HÄSSLEHOLM. En yngling i 20-årsåldern från nordöstra Skåne åtalades på tisdagen inför tingsrätten i Hässleholm för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Kammaråklagare Bo Albrektsson hävdade inför rätten att den åtalade i hög fart framfört sin bil på vägen mellan Vilshult och Lönsboda den 8 december ifjol.
Hässleholm • Publicerad 29 augusti 2001

I en kurva tappade den åtalade herraväldet över sin bil. Hans fordon frontalkrockade med en mötande bil som framfördes av en 50-årig kvinna från Älmhult. Kvinnan avled några dagar senare till följd av de skador hon fått vid olyckan. Åklagaren hade kallat två vittnen till rättegången. Båda vittnena hade blivit omkörda av en bil som de med stor sannolikhet ansåg att den åtalade framfört. Båda vittnena uppgav inför rätten att bilisten som kört om dem hade kört mycket fort och de hade kommenterat omkörningarna för sina respektive passagerare. Åklagaren menade att det i målet styrkts att den åtalade framfört sitt fordon vårdslöst, men den åtalades försvarsadvokat Gunnar Persson hade en helt annan åsikt. Advokat Persson menade att det inte är något ovanligt att en bilist trycker på gasen vid en omkörning, men detta förhållande säger inget om den hastighet som den åtalade höll vid olyckstillfället. Advokaten sa vidare att det är helt klarlagt att hans klient tappade herraväldet över bilen, men det behöver inte betyda att han framförde sitt fordon vårdslöst. – Den kurva där bilen fick sladd är feldoserad, dessutom har det konstaterats att den åtalades fordon hade en skevhet i ramen, sa advokat Gunnar Persson. Tingsrätten gick på advokatens linje. Det finns inget i utredningen som visar att den åtalade uppträtt vårdslöst i trafiken och därmed gjort sig skyldig till vållande till annans död i samband med olyckstillfället, därför ogillade tingsrätten åtalet. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons