GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Renovering på djupet med varsamma händer

En lång, omständlig och kostsam renovering går mot sitt slut. Bensonhuset är snart lika iögonfallande som när det uppfördes 1894. Projektet har drivits av en kärlek till bygden och dess historia. Snart får hässleholmarna tillträde till huset.
Hässleholm • Publicerad 12 december 2019
När Åke Johansson, högst uppe i ”tornrummet”, tog över fastigheten hade det inte renoverats sedan 1940-tal. Huset har länge inrymt bostäder.
När Åke Johansson, högst uppe i ”tornrummet”, tog över fastigheten hade det inte renoverats sedan 1940-tal. Huset har länge inrymt bostäder.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Projektet är ”once in a lifetime”. Det är som att börja på 1800-talet och arbeta sig framåt. Då försöker man att välja engagerat folk som tycker det här är roligt att arbeta med, säger fastighetsägaren Åke Johansson.

Tomas Nilsson, från PEAB, har precis berättat hur han för första gången på 20-25 år gjutit sidoväggar till en dubbelformad trappa.

Överallt finns tecken på att det här inte handlar om vilken renovering som helst. När Bensonhuset, från 1894, ska återfå sin glans och förvandlas till vinbar och krog slarvas det inte med detaljerna.

Spegeldörrarna restaureras, marmoreringen på trappväggarna skyddas och det har lagts ”lite extra kärlek” på de gamla radiatorerna, som Åke Johansson uttrycker det.

Längs en vägg står ett urval av gammalsvenska tapeter. Åke Johansson håller upp en mönstrad, matt, rödrosa tapet bredvid en ljusgrön dörr.

– Det här passar nog bra, tror du inte det?

Balkongerna är rivna och ersatt av en veranda. Här har funnits margarinlager, järnhandel och orgeltillverkning. Kvarteret är döpt efter det sistnämnda.
Balkongerna är rivna och ersatt av en veranda. Här har funnits margarinlager, järnhandel och orgeltillverkning. Kvarteret är döpt efter det sistnämnda.
Foto: Andreas Örwall Lovén

All den här speciella kärleken kommer att ställa vissa krav på den kommande hyresgästen, en krögare. Det måste vara någon som bryr sig om miljön, förklarar Åke Johansson, som gärna tänker lokalproducerat kring matutbudet.

– Om jag inte känner att vi hittar rätt i valet av krögare, ja, då får dörren vara stängd ett tag.

Det finns Intresse för att driva verksamhet här, men inget är hugget i sten. Långt därifrån. Åke Johansson välkomnar krögare att kontakta honom.

Här ska det bli en vinbar. Under renoveringen har golvet sänkts.
Här ska det bli en vinbar. Under renoveringen har golvet sänkts.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Det blir onekligen speciellt att driva verksamhet här. Planlösningen är intakt och det finns flera mindre rum, men få större utrymmen. Stor mysfaktor men viss logistisk utmaning.

Vinbaren i källaren blir säkert något extra. Orangeriet som ska uppföras på baksidan av huset, med fönster från 1915, likaså. Inåt gården har Åke Johansson låtit riva fyra balkonger och ersatt dessa med en träklädd veranda i flera våningar, gestaltad efter ursprunglig tidsålder.

Blodboken kommer att stå kvar och skänka skugga till sommargästerna. På baksidan ska det byggas ett orangeri.
Blodboken kommer att stå kvar och skänka skugga till sommargästerna. På baksidan ska det byggas ett orangeri.
Foto: Andreas Örwall Lovén

På baksidan tronar en stor blodbok, som kommer att fungera som en utmärkt parasoll för sommargästerna.

– I samband med att bygglovet hanterades skrev handläggaren att blodboken förmodligen skulle försvinna. Jag har inga avsikter att fälla den, fick jag förklara. Nu riskerar jag istället vite om jag skadar den, skrattar Åke Johansson.

Taket har lagts om med omsorg. Förr fanns det ett torn på framsidan av huset men det försvann vid en tidigare renovering.
Taket har lagts om med omsorg. Förr fanns det ett torn på framsidan av huset men det försvann vid en tidigare renovering.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Han hade troligen kunnat fälla hela huset och göra det enkelt för sig, genom att bygga lägenheter. Det var först i samband med bygglovshanteringen, som måste till när verksamheten ska ändras från boende, som fastigheten blev märkt av kulturhistoriska skäl.

Det har blivit en hel del intressanta upptäckter och utmaningar under renoveringsprocessen. En gång i tiden brann det i området, som var rikt på träkåkar. (När man renoverade en gavel hittade man brandrester.)

Det nya huset, uppfört av familjen Bengtsson (eller Benson - som en återinvandrad bror från USA döpt om sig till), byggdes på den gamla grunden.

Planlösningen är intakt, med små rum och salar. Mysfaktorn kommer därmed att bli stor i den kommande restaurangen.
Planlösningen är intakt, med små rum och salar. Mysfaktorn kommer därmed att bli stor i den kommande restaurangen.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Det vilar på stora stenbumlingar. Vi har fått mura på, armera och fuktspärra för att grunden ska stanna på plats, säger Åke Johansson.

Bland flera verksamheter i huset genom historien utmärker sig kanske orgeltillverkningen mest. Här byggdes drygt 5 000 orglar.

– Där borta i missionshuset finns en av dem, säger Åke Johansson och pekar.

– En annan orgel finns i mitt föräldrahem. Den ska tillbaka hit.

Marmoreringen tas om hand och skyddas under renoveringsarbetet.
Marmoreringen tas om hand och skyddas under renoveringsarbetet.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Huset kostade flera miljoner kronor när Åke Johansson och kompanjonen Lars-Peder Mattiasson köpte det.

Varför gör ni det här?

– Det finns ingen ekonomi i det här. Vi förstod att det skulle bli dyrt att rusta upp och vi kommer aldrig att kunna ta ut hyror motsvarande kostnaderna vi haft. Men det är kul, på gamla dagar, och det är av känsla för byn, naturligtvis.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.