Annons

Reservelverk för 2,4 miljoner

Med all tydlighet fick vi under tisdagen uppleva hur sårbara vi är vid strömavbrott. Hässleholms kommun ska nu satsa på ett reserelverksanläggning till ledningscentralen i Stadshuset.
Hässleholm • Publicerad 25 september 2003

Ett beslut som inte är föranlett av tisdagens strömavbrott, utan Hässleholms kommun har i samråd med Räddningsverket under en längre tid utarbetat förslag till utformningen av den nya krisledningscentralen.

Räddningsverket hade tidigare tagit fram förfrågningsunderlag för ombyggnaden och installationen av en reservelverksanläggning i Stadshuset i Hässleholm. Räddningsverket hade beäknat kostnaden till 1577000 kronor, men när tekniska nämnden fick in anbuden så visar det sig att kostnaderna kommer att uppgå till 2,4 miljoner kronor. Efter kontakter med krisberedningsmyndigheten, som numera har övertagit hanteringen av beredskapsfrågor har meddelat Hässleholms kommun att det kommer att utgå ett statsbidrag på 50 procent av kostnaderna.

Annons

Frånvaron av reservelverk blev märkbar i tisdags då kommunalrådet Bengt Andersson kallade till krismöte. Egentligen skulle mötet hållits i Stadshuset, men eftersom byggnaden var strömlös så fick mötet flyttas till brandstationen i Hässleholm där man har tillgång till reservelkraft.

Nu blev det inget längre möte i reservelens ljus, däremot fick krisledningsgruppen tillfälle att belysa vilka brister det finns i de kommunala anläggningarna när det är strömlöst.

Det är inte enbart Stadshuset som är i behov av reservelkraft. Därför ska det nu göras en inventering i kommunen över de enheter som bör förses med reservaggregat. Det långvariga strömavbrottet i tisdags visade många avigsidor av vårt elberoende, bland annat att alla automatiska dörrstängare måste förses med batteri som automatiskt kopplas in vid strömavbrott.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons