GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S och SD eniga om att driva igenom fastighetsaffär

Brännmästaren 7, med bland annat postterminalen, är föremål för heta politiska diskussioner. S och SD ser fastigheten som central i stadens utveckling och vill förvärva den. M vill samtidigt tona ner fastighetens betydelse.
Hässleholm • Publicerad 30 mars 2020 • Uppdaterad 1 april 2020
Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill gå mer offensivt fram än kärnalliansen för att få fastigheten i besittning.
Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill gå mer offensivt fram än kärnalliansen för att få fastigheten i besittning.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Ett köp av fastigheten Brännmästaren 7, med den tidigare postterminalen, har länge varit förestående men en affär har stupat på mållinjen. Sedan några månader pågår på nytt förhandlingar med ägarna till Brännmästaren AB.

Säljaren har dock ansett att kommunens bud, på någonstans mellan 15 och 17 miljoner kronor är för lågt. Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet vill säljaren ha drygt 30 miljoner kronor.

Fastigheten utgörs av drygt 9 000 kvadratmeter tomt och uthyrningsbara kontor och lager på cirka 2 400 kvadratmeter. I den fördjupade översiktsplanen ses området som en plats för nybyggnation av stationsnära bostäder. Det finns även tankar om att i framtiden – med en ny stambana – etablera en ny tågstation i området.

Ulf Berggren (SD) och Benny Petersson (S), förste och andre vice ordförande i nämnden, vill – liksom Centern – gå hårdare fram för att förvärva fastigheten.
Ulf Berggren (SD) och Benny Petersson (S), förste och andre vice ordförande i nämnden, vill – liksom Centern – gå hårdare fram för att förvärva fastigheten.
Foto: Bosse Nilsson

Socialdemokraterna har genom Benny Petersson (S) lagt fram ett initiativärende om att förvärva fastigheten, vilket indirekt är en signal om att vidga budets storlek. I tekniska nämnden fick Socialdemokraterna stöd av Sverigedemokraterna och Centern. Det har gjort nämndens ordförande Torsten Nilsson (M) irriterad.

– Att fatta ett politisk beslut om att köpa ger ett gott förhandlingsläge för säljaren.

Han vill även tona ner kommunens behov av att förvärva fastigheten.

– I dag vet vi inte om det blir höghastighetsspår eller inte. Kommunen är dessutom i ett läge där vi ska minska vårt fastighetsbestånd, inte öka det, säger Torsten Nilsson.

Han oroas även över att det redan ekonomiskt pressade läget i kommunen kommer att förvärras av coronavirusets effekter.

Såväl Benny Petersson (S) som Ulf Berggren (SD) hävdar däremot vikten av att kommunen får rådighet över det strategiska området.

– Vi kan inte stanna upp arbetet på grund av coronaviruset, utan måste ha en vision framåt, säger Ulf Berggren (SD), förste vice ordförande i nämnden.

Det är exploateringsingenjör Karl Lahtela som haft uppdraget att försöka köpa fastigheten inom givna ramar. Budet var framtaget utifrån intäkter som fastigheten genererar i dag, via befintliga hyresgäster.

– Det är alltid svårt att uppskatta framtida värden och därför får man vara lite konservativ i sina beräkningar.

Med fullt uthyrda lokaler skulle fastigheten ha ett uppskattat värde på mellan 17 och 20 miljoner kronor. De nya budgivningsramarna har Karl Lahtela ännu inte fått.

Torsten Nilsson (M) menar att det redan är välkänt för säljaren hur långt oppositionen är beredd att sträcka sig i budgivningen.

– Det har pratats så mycket, så det känner säljaren till.

– Klart att det internt finns en gräns. Nu får det bli en förhandling, så får man se var det landar, säger Benny Petersson (S).

Fastigheten ligger ute till allmän försäljning, via en extern aktör, med tillhörande investeringsprospekt.

Fakta

Brännmästaren 7

Brännmästaren AB ingår i en koncern med 3 bolag. Koncernmoderbolaget är Thornchristal Fastighets Aktiebolag.

Fastigheten är för närvarande bebyggd med flera byggnader och rymmer kontor, lager, distributionslokaler med lastkajer och eget spår samt garage.

Posten har tidigare varit hyresgäster till hela postterminalen med flyttade ut under 2019. Postterminalen utgör drygt 60 procent av den uthyrningsbara ytan. All pågående uthyrning beaktar den framtida fastighetsutvecklingen.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer