S vill öppna ett nattdagis i Hässleholm

Under tisdagen kallade Socialdemokraterna till presskonferens för att presentera sitt valmanifest. Punkten högst upp på dagordningen var välfärd.
Hässleholm • Publicerad 17 augusti 2010

Ett av målen är att motverka förtätningen, eller överskrivningen som socialdemokraterna säger, inom grundskola och barnomsorg. Ett annat är att öppna ett kvälls- och nattdagis på en av avdelningarna på den nya förskolan i Röinge.

– Ska folk jobba inom yrken som kräver kvälls- och nattjänstgöring är det dags att erbjuda något sådant här, jag tror det finns ett dolt behov, säger Lena Wallentheim (S) som står bakom motionen.

Från och med 2011 vill partiet sänka barnomsorgsavgiften successivt tills man får en helt avgiftsfri barnomsorg för alla, detta beräknar man ska kosta 30 miljoner kronor.

– Förskolan är en pedagogisk verksamhet liksom skolan, därför ska den vara avgiftsfri, säger gruppledare Tommy Nilsson.

För att finansiera satsningen på välfärden ska skatten höjas med 35 öre vilket beräknas ge 28 miljoner.

Vad det gäller miljön ska det satsas på förnybara och alternativa energikällor som vindkraft, men även solkraft. Dessutom ska fler i kommunen få tillgång till kommunalt vatten.

Socialdemokraterna ser gärna att man gör centrum till en mer levande mötesplats med fler kaféer, en lekplats och en konsthall i gamla televerket.

– För att möta generationsväxlingen bland kommunens anställda vill vi anställa unga parallellt som kan ta över arbetsuppgifterna. Det kommer kosta men vi är beredda att satsa på ungdomarna, säger Tommy Nilsson.

Tali da Silva
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.