Så sätter man EU på kartan

"Ur ett lärarperspektiv kan man göra mycket med en sådan här karta." Det sade Mats Rosengren-Andersson från EU-upplysningen då han med power point lagt ut en karta över EU:s utbredning, vid fortbildningsdagen i Hässleholm för 50-talet lärare och bibliotekarier.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2011
Mats Rosengren-Andersson tipsade lärare och bibliotekarier hur man hittar EU-material. Bild: Tommy Svensson
Mats Rosengren-Andersson tipsade lärare och bibliotekarier hur man hittar EU-material. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

– EU bildades inte för att göra det besvärligt för medborgarna utan som ett fredsprojekt efter andra världskriget. Det är dock få av dagens elever som känner till detta. Det ligger för långt borta, men haft stor betydelse.

Grundandet är stål- och kolunionen mellan de forna ärkefienderna Tyskland och Frankrike och alla projekt där man pratar med varandra har stor betydelse för utvecklingen, betonade Mats Rosengren-Andersson och menade att kartan beskriver Europas historia.

– Här kan man följa hur diktaturer som Spanien och Grekland blivit demokratier Det gäller bara gör det intressant, får eleverna att tänka till, få igång samtal. Samhällskunskapen får kvalitet av att man diskuterar och argumenterar.

– EU är inget i omvärlden. Det är en del av svensk inrikespolitik och EU-kunskap ingår i skolans nya kursplan.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.