Sågverk måste sanera sin mark

Jordmassorna ska bort. Miljönämnden i Hässleholm kräver att sågverket Troedsson & Nilsson i Mala ska gräva ut cirka 500 kvadratmeter som är förorenat med arsenik.
Hässleholm • Publicerad 21 maj 2007

– Det är småpotatis jämfört med föroreningarna vid det nedlagda sågverket i Björstorp vid Emma-ljunga som vi får upp på nämndssammanträdet i juni, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson.

– Dessutom är arsenik mycket lättare att ta hand om än dioxin som finns i Björstorp, eftersom man kan avskilja tungmetallerna i en jordtvättanläggning.

– En bit av verksamhetsområdet i Mala är redan sanerat i samband med att sågverket gjorde en tillbyggnad, men vi vill att ytterligare cirka 500 kvadratmeter ska grävas ut.

– Här är arsenikhalten så hög att det klassas som farligt avfall. På andra delar av verksamhetsområdet räcker det med solidifiering som innebär att man harvar upp jorden ner till 40 centimeters djup och blandar in slagg och cement. Det blir en form av hårdgörning till en betongliknande kaka.

Under 1960-talet och fram till 1984 bedrev företaget också tryckimpregnering. Därefter har man hållit på med sågning och nu palltillverkning.

Det är i samband med uppställning av färdigimpregnerat trä i travar utomhus som det uppstått markföroreningar av främst arsenik men även koppar och krom.

Företaget har också åtagit sig saneringsansvaret, men anser att det bästa är att efterbehandla hela området med slagg och cement, då risken att föroreningen sprids är liten.

Genom sitt juridiska ombud, advokatfirman Lilliehöök och Jacobsson i Malmö, menar man vidare att utgrävning inte är bästa alternativet för miljön och att det i stället kan leda till att arsenikföroreningen aktiveras och sprids.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.