Annons

Sällsynt slända kan få bättre skydd

Hässleholm • Publicerad 1 september 2003

Det finns ett fåtal områden med arten Citronfläckad kärrtrollslända. I Hässleholms kommun finns ett område vid Angsholmasjön nordväst om Tyringe, där den sällsynta kärrtrollsländan förekommer.

Därför vill nu länsstyrelsen att detta område ska ingå i Natura 2000, som kommer att utgöras av den värdefullaste och finaste naturen som kan visas upp inom EU:s medlemsländer.

Annons

Det var vid EU-kommissionens senaste utvärderingsmöte för kontinental region, som större delen av Skåne tillhör, det framkom att det var ett fåtal områden för arten citronfläckad kärrtrollslända.

Eftersom länsstyrelsen haft dålig kännedom om artens förekomst i länet gjordes en inventering.

Länsstyrelsen vill nu informera Hässleholms kommun om det finns ett område vid Angsholmasjön några kilometer nordväst om Tyringe med förekomst av citronfläckad kärrtrollslända. Detta området är därför väl motiverat att ingå i Natura 2000.

Länsstyrelsen ska nu ta fram en plan för hur området med den sällsynta trollsländan bästa kan bevaras.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons