Annons

Samling vid stenugnen för storbak

Hässleholm • Publicerad 23 april 2001
I baktråget ältas degen. Elsa Persson är en av medlemmarna i Västra Göinge hembygdsförening som visar hur man stenugnsbakar bröd. Bilder: PETER ÅKLUNDH
I baktråget ältas degen. Elsa Persson är en av medlemmarna i Västra Göinge hembygdsförening som visar hur man stenugnsbakar bröd. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Inne i salen sitter besökarna och fikar. Ute i köket råder det febril verksamhet.

I lördags var det dags för storbak hos Västra Göinge hembygdsförening som hade hyrt in sig i stugan hos Karin och Erik Westdahl i Sörby.

Annons

Att baka stenugnsbakat bröd har man träffats och gjort under många år i Sörby.

–Först privat men sedan var det någon som undrade om vi inte kunde visa hur det går till, berättar Elsa Persson som ansvarar för storbaket.

Runt 100 bröd ska hembygdsföreningens aktiva bagare hinna med under några lördagstimmar.

När Kristianstadsbladet kommer på besök håller man på att älta degen till det grova brödet. Det fina brödet står redan i ugnen.

13,5 kilo rågmjöl har hällts upp i degtråget redan under fredagen.

–Mjölet ska skållas dagen innan, berättar Elsa Persson.

Till det, gick det åt 18 liter vatten och en del salt.

Tidigt på lördagsmorgonen, klockan 05.00, var Elsa upp och blandade i jästen.

Efter att ha hällt i vetemjöl och sirap är det dags att älta, det vill säga knåda degen.

Att älta degen för hand ser rätt tungt ut.

Annons

–Men vi är tre som hjälps åt, säger Per Westdahl som tillhör den nya generationen stenugnsbagare tillsammans med Kerstin Boman.

Degen knådas tills den ”känns bra”.

Vid ugnen står Erik Westdahl. Det är han som ansvarar för att det är rätt temperatur.

Det handlar dock inte om att mäta grader.

–Man tar ett tidningspapper och lägger in i ugnen. Är det rätt temperatur blir pappret gyllenbrunt. Är det för varmt brinner det upp, berättar han.

För att få ner värmen vaskar man ugnen med en blöt viska.

Att få upp värmen i ugnen tar ett par timmar.

–Man ser på stenen i ugnen när det börjar bli rätt temperatur. Stenen blir vit, då rakar man ut glöden och sopar av med en enebuske, berättar Per Westdahl.

Efter ungefär en timme i ugnen är det dags att ta ut det fina brödet.

Erik Westdahl håller fram den första brödkakan på brödspaden och fru Karin knackar på brödet och känner om det är lätt.

Annons

–Det känns färdigt, konstaterar hon.

De övriga brödlimporna läggs i rader under duk för att svalna.

–Vi penslar dem med vatten några gånger och så får de ligga så tills de är helt kalla, berättar Karin Olsson.

–Bäst blir brödet när det legat till sig, någon dag, avslöjar hon.

När ugnen är tom är det dags för grovbrödet som måste bakas ungefär två timmar.

Medlemmarna i Västa Göinges hembygdsförening hjälps åt med att knåda och forma brödet medan Erik på nytt eldar i stenugnen med bland annat björkris.

Under tiden baket pågår strömmar besökare förbi, tittar intresserat och ställer frågor och tar sig en fika i salen.

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons