Samtliga kyrkor får brandlarm

Hässleholm • Publicerad 23 maj 2005

Brandlarm och inbrottslarm kommer att installeras i alla kyrkor och församlingshem i Vinslövs pastorat.

Det kommer som en följd av att försäkringsbolaget kräver brand- och inbrottslarm i alla kyrkor.

Fastighetsnämnden begär till kyrkofullmäktiges möte i nästa vecka 700 000 kronor i tilläggsanslag för installationen i samtliga fyra kyrkor och tre församlingshem. Inom de ekonomiska ramarna räknas även kostnaderna för att byta ut värmesystemet i Vinslövs kyrka och göra vid den yttre miljön utanför Vinslövs församlingshem. Kostnaderna för detta ryms inom budgetanslag och tilläggsanslaget.

I nuläget finns brandlarm i Vinslövs församlingshem och inbrottslarm i Gumlösa kyrka. I Sörby kyrka och församlingshem påbörjas arbetet nästa år i samband med en större renovering av byggnaderna.

Det senaste året har man haft flera inbrott i Nävlinge kyrka och kyrkonämnden har även sökt bidrag från stiftet ur nästa års anslag till installationerna. Ansökan är ännu inte beviljad, men pastoratet har fått tillstånd att påbörja installationerna innan ärendet har behandlats.

Karolina Kristoffersson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.