GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Scenskräck inför ny karriär som frisör

Efter 25 år som turnerande sångerska väntar en ny utmaning för Git Persson. I går öppnade hon en egen hår- och makeupsalong. "I vanliga fall får jag scenskräck inför sittande publik. Nu på morgonen fick jag exakt samma känsla."
Hässleholm • Publicerad 2 december 2010
Git Persson ger Gun Sördin en ny frisyr. Sångerskan har sadlat om och öppnat en salong.
Git Persson ger Gun Sördin en ny frisyr. Sångerskan har sadlat om och öppnat en salong.Foto: 
Foto: 

Hon har varit dansbandssångerska i flera konstellationer. Hon har körat för Lasse Berghagen och hon har varit med i Melodifestivalen. Flera av låtarna har legat etta på Svensktoppen. Efter ett kvarts sekel som sångerska på heltid har Git Persson bytt ut mikrofonen mot en sax. På onsdagen öppnade hon sin egen salong i Hässleholm.

– Jag kände att jag inte orkade sitta i en orkesterbuss längre. Det tog två år att fatta beslutet, det är ju trots allt den största delen i mitt liv. Men om jag hade fått leva om mitt liv skulle jag ha jobbat med musiken igen, berättar Git Persson medan hon friserar sin första kund.

Detta trots att hon under alla år lidit av scenskräck. Det gick så långt att hon började på teaterskola för att bli av med den.

– Det har hindrat mig jättemycket. I vanliga fall får jag scenskräck inför sittande publik, men nu på morgonen klockan nio när jag slog igång kassaapparaten för första gången fick jag exakt samma känsla. Det finns saker jag önskat att jag vågat tidigare, men med åren har jag blivit med nyfiken och kunskapstörs-tig, berättar hon. Som 19-åring började Git Persson turnera med internationella orkestrar. Två år senare, 1986, blev hon tillfrågad om hon ville framföra en låt i Melodifestivalen. "Du förför mig", skriven av Anders Berglund och med ett gästspel av Jan Guillou, gick dock inte vidare till slutomgången. Men många minns den fortfarande.

– Vad synd (skratt). Det där med schlagern är inget för en 20-åring. Det skrevs en hel del som jag inte förstod, om kläderna jag hade på mig och om jag hade ihop det med Jan Guillou. Men jag jag blev en erfarenhet rikare.

1994 blev hon sångerska i Kellys, som under sex år spelade in fem skivor och hade tio låtar på svensktoppen. När bandet lades ned tänkte hon börja på frisörskola, men då hörde Curt Haagers av sig. Där stannade hon i fyra år innan även de lade ned. Därefter blev hon frontfigur i Fer-nandoz och flyttlasset bar så småningom upp till Värmland. – Det jag är mest nöjd med är att jag varje gång jag har ställt mig på en scen alltid tänkt att jag ska göra mitt allra bästa. Jag har levt med en blyghet i alla år, men jag känner att jag måste ha gjort något rätt eftersom jag haft äran att få hålla på så länge.

Sedan i vintras har hon förberett sig inför sin nya karriär, som frisör och makeupartist i en salong som riktar sig till "mogna kvinnor".

– Jag känner att jag vill göra något annat i livet och att öppna en salong är en tonårsdröm. Det ska bli fantastiskt kul att få jobba med det här eftersom jag tycker att kvinnor blir vackrare ju äldre de blir. Detta kommer verkligen från hjärtat.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.