Secondhand har blivit en trend

Varje vecka besöker 700–800 kunder Röda Korsets secondhandbutik Kupan i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 6 april 2009
Till höger: Ibland hittar jag något, ibland inte säger Helena Stenros som besökte Kupan tillsammans med mamma och sin dotter. Till vänster: Kupans jubileum firade firade Birgitta Lantz, Anita Olsson, Annika Johansson och Karin Lindberg. Bild: BOSSE NILSSON Bilder: Bosse Nilsson
Till höger: Ibland hittar jag något, ibland inte säger Helena Stenros som besökte Kupan tillsammans med mamma och sin dotter. Till vänster: Kupans jubileum firade firade Birgitta Lantz, Anita Olsson, Annika Johansson och Karin Lindberg. Bild: BOSSE NILSSON Bilder: Bosse NilssonFoto: 

Allt började för tio år sedan. Förr hade Hässleholmskretsen, precis som många andra kretsar, bara årliga klädinsamlingar.

Två som var med då var Anita Olsson och Karin Lindberg, och man röjde upp ett rum som stod tomt i den gamla överläkarvillan på sjukhusområdet och fick hyras av regionen.

Nu har man hela huset.

– Det var Karin Knutsson som då var verksamhetsledare, sedan föreståndare för Kupan, som hemskt gärna ville få igång verksamheten, berättar Karin Lindberg vid lördagens jubileum med fikabjudning och förlängt öppethållande. Den första Kupan startade i Växjö -86, det var fortfarande nytt men låg i tiden.

– I dag finns det 301 Kupor i landet och secondhand accepterat, säger Anita Olsson.

– Särskilt bland ungdomar är det mycket miljötänkande och att återvinna. Det märktes på Siestafestivalen då många var här och handlade.

Annika Johansson som är dagens föreståndare berättar att 65 procent som säljs är kläder. Resten är glas och porslin, husgeråd, leksaker, allt för hemmet utom möbler. Birgitta Lantz, nyvald ordförande, berättar att det säljs för nästan 900 000 per år och att 380 000 skickas ut i rena pengar.

– Vi har omkostnader också, hyra och lön till föreståndare. Vi får in otroliga mängder och en anställd är ett måste för att klara det. Det krävs en handledare då vi tar emot personer som arbetsprövar eller blir placerade genom omsorgen och ungdomscentrum.

Kupan har öppet sex dagar i veckan och har 25–30 som jobbar ideellt.

– Men vi behöver fler frivilliga, till både Kupan och vår andra verksamhet, säger Birgitta Lantz.

– Om man så bara kan avsätta en timma så är det bättre än inget alls, säger hon.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.