Seniorboende börjar byggas

Det planerade trygghetsboendet vid Vänhems vårdcentral blir inte av. I stället väljer Jacob Karlssons K-fastigheter att bygga ett seniorboende med 17 lägenheter.
Hässleholm • Publicerad 20 juni 2014
Markarbetet har börjat på Frykholmsgatan för det nya seniorboende som nu ska byggas.
Markarbetet har börjat på Frykholmsgatan för det nya seniorboende som nu ska byggas.Foto: Foto: Tom Wall

– Det blir ett seniorboende som riktar sig till de som är 55 plus. Det är traditionella lägenheter som är rekommenderade för personer som är 55 plus men det är inte så att vi nekar någon som är 50 år att flytta in, säger Jacob Karlsson.

Det förberedande markarbetet är i full gång på Frykholmsgatan intill vårdcentralen. I början på augusti kommer stommen på det fem våningar höga huset att börja resas. Enligt planen ska huset stå klart den första juni nästa år.

De 17 lägenheterna kommer att fördelas på nio tvåor och åtta treor och hyran landar på mellan 6 200 och 8 500 kronor beroende på storlek.

I botten på huset kommer en restaurang och en frisör att flytta in. Restaurangen, som är en grillrestaurang, är en nyetablering i stan med fokus på mat kvällstid.

Det har varit en lång process för att kunna påbörja byggnationen. Detaljplanen har gjorts om för att tillåta bygget. När sedan bygglov gavs överklagades det, då alla i området inte ville ha ett femvåningshus på platsen. Att det till slut inte blev ett trygghetsboende beror på två saker.

– Hade vi byggt ett trygghetsboende hade vi fått disponera ytan i bottenplan för gemensamhetsutrymmen. När verksamheterna som nu ska flytta in visade intresse insåg vi att det skulle tillföra Hässleholms stad väldigt mycket samtidigt som det redan finns ett trygghetsboende i stan. Då valde vi att gå på ett seniorboende. Att det finns en kvällsrestaurang i byggnaden ser vi som ett mervärde både för oss, stan och hyresgästerna, säger Jacob Karlsson.

Bortsett från att det i ett seniorboende inte finns gemensamhetsutrymmen är det enligt honom ingen större skillnad på ett seniorboende och ett trygghetsboende, vad gäller lägenheterna.

– Vi har lägenheter som har samma tillgänglighetskrav som i ett trygghetsboende. Toaletterna är större, det är större utrymmen kring sängarna så att man kan sätta in en lift, hissen är dimensionerad så att man kan få in en bår och väggarna förstärks så att man kan sätta handtag i badrummen, säger han.

Maria Sällberg
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.