Siesta tänker på mysfaktorn

Det gäller att tänka på det besökarna ser.
Hässleholm • Publicerad 23 maj 2007
Kristoffer Nilsson ingår i styrkan från AME (kommunens arbetsmarknadsenhet) som hjälper till att bygga upp festivalområdet. Han prioriterar Peps Persson bland artisterna.
Kristoffer Nilsson ingår i styrkan från AME (kommunens arbetsmarknadsenhet) som hjälper till att bygga upp festivalområdet. Han prioriterar Peps Persson bland artisterna.Foto: 
Fastän man var först tog det en stund innan (från vänster) Max Lindberg, Jenny Runsten, Josephine och Patrik Ilola bestämt sig för var de skulle slå upp tältet. De hade rest från Norrtälje och var deras första besök i Hässleholm.BILD: ANNICA JÖNSSON
Fastän man var först tog det en stund innan (från vänster) Max Lindberg, Jenny Runsten, Josephine och Patrik Ilola bestämt sig för var de skulle slå upp tältet. De hade rest från Norrtälje och var deras första besök i Hässleholm.BILD: ANNICA JÖNSSONFoto: 
Finn (till vänster) och Bert Boye förbereder för camparna nere på gamla körplan, drygt 500 meter från Siestaområdet.
Finn (till vänster) och Bert Boye förbereder för camparna nere på gamla körplan, drygt 500 meter från Siestaområdet.Foto: 

– Mysfaktorn på festivalen är viktig; därför målar vi plank, sätter upp tyg och monterar lampor i träden.

Det är viktigt att det är trevligt säger Marcus Bengtsson som lägger vinn vid att bygga upp den visuella scenen. Sedan januari har han lagt halva sin arbetstid som fritidsledare på fritidsgården Markan, med att förbereda mycket av det praktiska inför årets största arrangemang.

– Egentligen började planeringen direkt efter Siesta i fjor, då man summerade och insåg vad som borde förbättras. Dessutom åker man på andra festivaler och upptäcker, som Augustibuller i Lindesberg och Hultfredsfestivalen.

– Jag var med redan första året 2003 då jag jobbade i "diket" framför stora scenen. Jag gillar Markans verksamhet med musik, det är min optimala arbetsplats och hade sedan tur att få fast jobb. Det känns som att Siesta slår ut i full blom i år, fem-årsjubileet gör också att det satsat lite extra med fler säljare, matvagnar med allt från vegetarian och veganmat till korvsäljare. Högre standard på campingen med plats för 500-600 tält, bra personal, inhägnad, bevakning och värdeförvaring.

– Förutom musik på tre scener kommer Radica cheerleaders att ha clinics och workshops och smurfbandet Maeds Domino's att dyka upp lite varstans inom festivalområdet.

– Redan i tisdags i förra veckan började campingen på gamla körplan att byggas och inhägnas med staket. Stora tältet som rymmer 1500 personer restes i går och hela torsdagen går åt till att bygga stora scenen.

– Röda korset har vi också hjälp av, de kommer att bemanna sjukvårdstältet med sex-åtta medarbetar. Vidare finns det 16 ordningsvakter som håller ett vakande öga över festivalområdet. – Vi ligger bra i tid säger Finn Boye som är områdes- och elansvarig. Redan i helgen var vi klara med många av de jobb som vi annars gör de här dagarna. Bland annat 1200 meter staket, 38 bajamajor och 16 duschar (vid campingen).

– Här ligger säkert tio kilometer kabel utlagd och just nu väntar jag på att få hit elverken. Det går åt 250 amp till ljud och ljus vid stora scenen och 150 till tältscenen.

– Det används lika mycket el under de är två dagarna som ett halvt års förbrukning i en normalvilla.

– Vi är en arbetsgrupp på fem man som är i jour hela tiden och kan rycka ut på direkten om de blir fel på el, vatten och avlopp.

– Annars är det allt som allt cirka 250 personer som jobbar. Och när området är återställt och avstädat om en vecka är det flera av oss som drar vidare till Norje Boke och Sweden Rock. Jag ska dit för att jobba säger Finn Boye.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.